verbindt mensen, media en maatschappij

Workshop Nieuws=Nieuws. Toch!? van start bij radioschool Radio Aalsmeer

Foto bij blog media workshop Nieuws=Nieuws. Toch?! bij Radio Aalsmeer, met Lianda van der Schilden en Alkwin College leerlingen

De Meerdoc workshop Nieuws=Nieuws. Toch!? over nepnieuws en cyberpesten is van start gegaan bij de radioschool van Radio Aalsmeer.  Zo’n 120 leerlingen van het Alkwin College in Uithoorn gaan deze media workshop voor middelbare scholieren in het seizoen 2019-2020 volgen. Ze onderzoeken wat het verband is tussen ‘nepnieuws’ en cyberpesten. Tegelijk maken zij samen vijf eigen nieuwsuitzendingen, die ze ook zelf presenteren. De Radioschool van Radio Aalsmeer wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS).

Klopt het wel wat ik lees of hoor?
De mediaworkshop Nieuws=Nieuws. Toch!? voor middelbare scholen in Aalsmeer, De Ronde Venen en Uithoorn e.o. stimuleert leerlingenRadioschool in Aalsmeer van start (krantenbericht uit Nieuwe Meerbode) kritisch te zijn op wat ze zien. Op social media, maar óók in de traditionele media. Want nepnieuws is overal. Aan de orde komen vragen als: klopt het wel wat ik hoor of lees? Wanneer is een bericht betrouwbaar? En: moet ik alles maar klakkeloos delen en liken, of denk ik eerst na over wat de gevolgen voor een ander kunnen zijn?

Wereldwijd beluisterbaar
Aan de hand van recent (nep)nieuws uit de media krijgen de leerlingen ook een training in berichten voor de radio voorlezen zoals een echte nieuwslezer dat doet. Daarna nemen ze (onder deskundige begeleiding en met een ervaren radiotechnicus) hun eigen uitzending op, compleet met jingles. Hun uitzendingen zijn vervolgens via de website van Radio Aalsmeer wereldwijd beluisterbaar. Bekijk het artikel uit De Nieuwe Meerbode van 7 november 2019 over Nieuws=Nieuws. Toch!? bij Radio Aalsmeer.

Jan van Veen interviewt Bram en Moreen
Op zaterdag 9 november 2019 waren Bram van Uchelen en Moreen Pattiruhu te gast bij Jan van Veen van Radio Aalsmeer in het graag beluisterde programma Weekend Magazine. Luister je mee?