verbindt mensen, media en maatschappij

Vier redenen die maken dat ‘nepnieuws’ vaak wordt geloofd. Want Nieuws=Nieuws. Toch!?

Nepnieuws, ook wel fake news genoemd, is al jaren helemaal hót. Nepnieuws is overal. Op social media, maar ook op TV en zelfs in kwaliteitskranten. Die laatste twee worden nog weleens te gemakkelijk vergeten. Wat verklaart het succes van nepnieuws? Waarom worden berichten die helemaal niet (of een beetje niet) kloppen, toch vaak zo graag geloofd?

Nepnieuws waar je gemakkelijk intuintAfbeelding van krantenartikel: Trump bezoekt Haarlemmermeer (nepnieuws!)

  1. Nepnieuws lijkt vaak op echt nieuws. Het gaat vaak over iemand die, of iets dat, toch al opvalt. Volgers van die persoon of van dat onderwerp zien uit naar elk berichtje en ieder nieuwtje – maakt niet uit wat. Daar maakt ‘nepnieuws’ gebruik van.
  2. Nepnieuws ziet er meestal ‘echt’ uit. Het wordt gebracht als een serieus bericht, soms ook in heel serieuze media. Het nepnieuws is zo voor het publiek extra verleidelijk gemaakt. Kijk maar eens naar dit bericht over Donald Trump!
  3. Nepnieuws brengt vaak iets dat past bij een verwachtingspatroon dat je al hebt.
    Zoals je van Trump uitspraken verwacht die tot ophef leiden, verwacht je van een bepaalde schoolgenoot of artiest dingen die bij zijn/haar reputatie passen. Voldoet het nepnieuws daaraan? Dan wordt het al snel voor zoete koek geslikt.
  4. Nepnieuws komt soms van een persoon die je vertrouwt. Of wordt gebracht door een medium waarvan je denkt: als zij het zeggen, dan zal het wel kloppen.
    Dat maakt dat je het nieuwtje dat je hoort eigenlijk ook wílt geloven. Stink er niet in. Zelf nadenken blijft altijd nodig. Nadenken over alles wat je hoort en ziet – en over wat je daarmee vervolgens doet. Of juist niet doet.

Dé workshop die nepnieuws onthult
Nepnieuws heeft veel verschijningsvormen. Het is soms zó kunstig verpakt, dat zelfs mensen die er voor hebben doorgeleerd finaal voor de bijl gaan. In de leukste multi media workshop Nieuws=Nieuws. Toch!? voor middelbare scholen doen we uit de doeken hoe dat werkt. En: hoe jij kunt voorkomen dat je zelf nepnieuws verspreidt. Ook kijken we naar de overeenkomsten tussen nepnieuws en cyberpesten. Want die twee liggen vaak dichter bij elkaar dan je denkt…

Is jouw school al ingeschreven voor Nieuws=Nieuws. Toch!? Informeer bij je mentor of dat zo is.
En breng ’m anders op een goed idee!

Nepnieuws • fake news • nepnieuws herkennen • cyberpesten • workshop nepnieuws VO • workshop cyberpesten VO
de leukste mediaworkshops