verbindt mensen, media en maatschappij

Verhalenpalen vertellen vaak ‘onzichtbare’ geschiedenis van Haarlemmermeer

Treinen die niet meer rijden, een natuurzwembad dat niet meer bestaat, een weiland waar ooit de gemeentescretarie was – maar nu niks meer. Behalve dat vroegere cafeetje, er recht tegenover. Dat soort locaties is het domein van de ‘verhalenpalen’ in Haarlemmermeer. Iedere paal vertelt een ander boeiend aspect uit de geschiedenis van een relatief jonge polder, die pas in 1852 droogviel. Je kunt fietsen van Verhalenpaal naar Verhalenpaal en er zijn er al 20. Binnenkort komen er nog eens 5 bij, vertellen Elise van Melis (Cruquiusmuseum) en Marja Ruigrok (wethouder cultuur) in de 3e aflevering van het 3e seizoen van Erfgoed journaal Haarlemmermeer.

Waar Marja Ruigrok haar verhaal doet bij Verhalenpaal ‘GEZAG’ (hoek Hoofdweg en Bennebroekerweg), treffen we Elise van Melis (foto hieronder) in hartje Hoofddorp bij Verhalenpaal ‘DUIK’, bocht Ramaerstraat het Wilsonpad op, eveneens in Hoofddorp. GEZAG is de plek waar de eerste gemeentesecretarie van Haarlemmermeer stond. En bij DUIK was tot 1971 het natuurzwembad gevestigd dat vernoemd was naar dokter Nanninga: het Dokter Nanningabad. Hele generaties leerden daar zwemmen. We nemen een duik in dat verleden – evenals in het verleden van de verschillende secretarieën, ofwel gemeentehuizen, die Haarlemmermeer van toen tot nu heeft gehad.

Komt de Blauwe Tram terug?
Van 1904 tot 31 augustus 1957 reed er een tram tussen Zandvoort en de Spuistraat in Amsterdam, via Haarlemmerliede en Halfweg. Deze lijn, in Amsterdam de ‘Haarlemse Tram’ genoemd en buiten Amsterdam beter bekend als de blauwe tram, was in zijn gloriedagen de belangrijkste ‘lightrail’-regioverbinding van Europa. Hij bestaat al 67 jaar niet meer, maar is nog steeds een fascinerend fenomeen. Helemaal, nu in Haarlem een Nieuwe Blauwe Tram in aanbouw is. Die moet over een aantal jaren gaan rijden in Den Haag. Wij spraken met direct betrokkenen, zoals Wim Beukenkamp (Stichting De Nieuwe Blauwe Tram) en André van der Veen (Stichting Historisch Halfweg).

Theo Taling krijgt onderscheiding
Theo Taling, vliegtuigtechneut bij het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep, ontvangt De Klaverman aan de voet van een Douglas DC-2. Hij krijgt het Glazen Klavertje Vier uitgereikt als blijk van waardering voor zijn vrijwilligerschap. In de Erfgoed UIT-tips nemen we De Polderschuur in Vijfhuizen en Cultureel Centrum Stompe Toren in Spaarnwoude onder de loep, in het bijzonder de expositie van Elisabeth van Welbergen die daar op 1 september  opent. Elisabeth exposeert o.a. sculpturen en de feestelijke openingsbijeenkomst (01-09-24; 14.00 uur) wordt extra kracht bijgezet door een optreden van jazz-zangeres Monique Rappa.

Foto tram Amsterdam-Zandvoort vriendelijk ter beschikking gesteld door De Nieuwe Blauwe Tram in Haarlem.

 

 

 

 

 

Het project Erfgoed journaal Haarlemmermeer wordt mede mogelijk gemaakt door: