verbindt mensen, media en maatschappij

Stompe Toren, oudste monument van Haarlemmermeer, nu in Erfgoed journaal

Pas in 1852 viel het Haarlemmermeer droog. Toch is de Stompe Toren al eeuwen oud. Het alleroudste monument in onze gemeente zelfs, want de toren van het pittoreske kerkje dateert uit de 13e eeuw en viert dus binnenkort z’n 800e verjaardag. Een goede reden om toe te treden tot de kring van deelnemers in het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. En dat heeft Stompe Toren dan ook gedaan. Deze unieke erfgoedlocatie maakt z’n debuut in de 1e aflevering van het 2e seizoen.

Stompe Toren in Spaarnwoude
Stompe Toren in Spaarnwoude. Illustratie: Walter Kok.

Hoe kan een monument zo oud zijn, terwijl het Haarlemmermeer tot 1852 één grote, klotsende binnenzee was? Dat kan omdat het in Spaarnwoude staat, op een oude strandwal. Die lag buiten het oorspronkelijke Haarlemmermeergebied. Toen enkele jaren geleden de gemeenten Haarlemmermeer en Spaarnwoude & Haarlemmerliede fuseerden, werd Spaarnwoude onderdeel van de nieuwe fusiegemeente, die ook weer Haarlemmermeer heet.

Cultureel Centrum in het groen
Dateert de toren uit de 13e eeuw, het ‘schip’ van het voormalige kerkje is gebouwd in 1764. Daarvóór stonden er al eerdere kerkgebouwen, maar die gingen door brand of strijdgewoel (o.a. tijdens het beleg van Haarlem door de Spanjaarden onder Don Frederik, 1572-1573) verloren. Vroeger was de toren veel hoger en spitser. Toen hij later werd ingekort en van een wat platter dak voorzien, kreeg deze locatie de (bij)naam Stompe Toren. Anno nu is Stompe Toren een levendig cultureel centrum, waar -midden tussen de weilanden en rustieke boerderijen- regelmatig tentoonstellingen en muziekuitvoeringen worden gehouden. Erfgoed journaal Haarlemmermeer zal daar met regelmaat verslag van doen. Kijk hier: https://youtu.be/sKml8FQcURs
Zie ook: Witte Weekblad Nieuw-Vennep.

Speelgoedtentoonstelling NTM
Dromen van speelgoed (NTM, Nieuw-Vennep)

Zendamateurs praten met hele wereld
In de eerste aflevering van het tweede seizoen van Erfgoed journaal Haarlemmermeer ook aandacht voor de radio zendamateurs in het Fort bij Aalsmeer (CRASH ’40-’45). Met historische zendapparatuur, vaak uit de Tweede Wereldoorlog, onderhouden zij contacten met andere liefhebbers van zulke equipement, bijna overal ter wereld. In het Nederlands Transport Museum kun  je tot 5 maart a.s. een tentoonstelling van transportspeelgoed zien: miniatuur treinen, brandweerauto’s, autobussen, racewagens en nog veel meer. Wij waren er bij, samen met Nila, Cas en Boy. Verder brachten we een bezoek aan glasatelier Mozaineke, aan het Fort van Hoofddorp en aan Museum Stoomgemaal Halfweg, samen met Philip Bloemendal. Het Stoomgemaal is op 1 en 2 april 2023 weer open voor publiek en volop ‘onder stoom’.

Deelnemende erfgoedlocaties
Het Erfgoed journaal is een productie van Meerdoc in samenwerking met MeerRadio. Deelnemers zijn: Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Historisch Museum Haarlemmermeer, CRASH ’40-’45 (Aalsmeerderbrug), Nederlands Transport Museum (Nieuw-Vennep), Cultureel Centrum Stompe Toren Spaarnwoude, Fort van Hoofddorp en  Museum Stoomgemaal Halfweg.

Sponsors Erfgoed journaal Haarlemmermeer
Het Erfgoed journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Medewerking is er van provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland. De redactie van Erfgoed journaal Haarlemmermeer bestaat uit Rick Franke, Femme Hammer, Geertje van Emmerik, Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen. Aan de zesde aflevering werkten verder o.a. mee: Gerrit Pas, Martin Gerritsen, Trevor Sandersen, Walter Kok, Christopher Kokhuis, Stichting Historisch Brandweermaterieel Katwijk, Gert van Kalsbeek, Ineke Kamman, RAV Animated Visuals, Benjamin en Chiara, Eric Westerop, Carolien Geeve, Roel van Luijk en Olga Kat.

Op YouTube èn op het witte doek!
Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer zie je op YouTube, maar wordt ook actief gepromoot via social media en gestreamd door o.a. Oneindig Noord-Holland, MeerRadio en de betrokken erfgoedlocaties. Je kunt het ook zien via deze facebookpagina. In het voorprogramma van films in C. in Nieuw-Vennep is Erfgoed journaal Haarlemmermeer ook te zien, voorafgaand aan de mooiste filmhuis films. On wide screen. Zo komt erfgoed in de polder niet alleen avontuurlijk in beeld, maar ook bij een steeds breder publiek. Volg ons ook op Instagram en Pinterest.

Kijk je mee? Abonneer je via YouTube [zie videolink in de lead van dit artikel] of stuur een mailtje aan erfgoedjournaal@meerdoc.nl en ontvang een e-mail attendering als er een nieuwe aflevering klaarstaat.

Dank van alle betrokkenen gaat uit naar deze gewaardeerde subsidiënten: