verbindt mensen, media en maatschappij

Onderduikers, fortengids, Hoogheemraadschap en stoomgemaal in Erfgoed journaal nummer 6

De onderduik tijdens de Duitse bezetting van ’40-’45, rondleidingen op de forten van Haarlemmermeer èn de teruggave van 23 historische objecten door het Hoogheemraadschap Rijnland aan het Stoomgemaal Halfweg staan centraal in de zesde aflevering van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Maar ook: een terugblik op de Maand van het Nederlandse film-erfgoed bij Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep. En De Klaverman smeedt, met smid André Eelman, het ijzer als het heet is. Bekijk het journaal: https://youtu.be/1gnwZwrTnv8

Nog veel te weinig maar relatief toch heel wat Joodse Nederlanders konden, vervolgd in de Tweede Wereldoorlog, onderduiken in Haarlemmermeer. Zoals het jonge Amsterdamse echtpaar Harry en Sieny Cohen-Kattenburg bij familie Breijer, helden aan de IJweg in Nieuw-Vennep. Esther Shaya schreef er een boek over: Harry en Sieny. Overleven in oorlog en liefde. Erfgoed journaal Haarlemmermeer interviewde Esther in de Portugese Synagoge in Amsterdam en dook in veel historisch beeldmateriaal, dat in de reportage is opgenomen.

Ontmoet De Fortengids
Gijs Dirkzwager (foto links) was huisarts in Haarlemmermeer, maar werd na zijn pensionering een gepassioneerd Fortengids. Hij verzorgt boeiende rondleidingen op het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug en het Fort van Hoofddorp. Hij leert je als bezoeker waar je op forten naar moet kijken, hoe forten in Haarlemmermeer ‘werken’ en wat hun rol was in de verdedigingslinie De Stelling van Amsterdam. Wij hebben een reportage met Gijs, waarbij ook de veestapel en de vuurkracht van het Fort bij Aalsmeer aan de orde komen!

Rogier, Paul en Carola 
Dijkgraaf Rogier van der Sande overhandigde op 1 oktober 23 historische gebruiksvoorwerpen aan de voorzitter van de stichting Vrienden van het Stoomgemaal Halfweg, Paul te Beest. Deze objecten waren ooit in gebruik bij het Stoomgemaal, maar bivakkeerden jarenlang in het gemeenlandshuis van het Hoogheemraadschap in Spaarndam. Nu zijn  ze ’thuis’, op de plek waar ze vandaan kwamen en in gebruik waren. Erfgoed beheerder Carola Max van het Hoogheemraadschap vertelt er nog veel meer over in Erfgoed journaal Haarlemmermeer editie 6.

Kwaliteit in de polder, op het grote witte doek
Kwaliteitsfilms in de polder zijn niet altijd vanzelfsprekend. Maar dankzij Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep kun je ze ‘om de hoek’ zien op een groot scherm, in een echte bioscoopzaal en op gezellige vrijdagavonden. Aan het Harmonieplein vierde men in oktober de Maand van het Nederlandse Film-erfgoed, met louter gelauwerde rolprenten van vaderlandse bodem. Op 28 oktober 2022 werd deze themamaand feestelijk afgesloten en Erfgoed journaal Haarlemmermeer was daar natuurlijk bij om de reacties van bezoekers (en organisatoren) vast te leggen. Het journaal is onderdeel van elk voorprogramma in het Filmhuis.

André Eelman ontvangt het Doosje Geluk
Last but not least overhandigt De Klaverman het nu al bijna legendarische Doosje Geluk van aflevering 6 van het Erfgoed journaal aan smid André Eelman, erfgoedvrijwilliger in het Stoomgemaal te Halfweg. Eelman zorgt dat de zaak onder stoom blijft, net zoals alle andere onbetaalbare erfgoed vrijwilligers van Haarlemmermeer. Chapeau en hulde, ook voor zijn leuke en geïnspireerde demonstraties van het aloude smidsvak, dat jong en oud boeit en velen niet zelden zelfs aan het denken zet…

Moreen Pattiruhu presenteert Erfgoed journaal Haarlemmermeer nr. 6. Je hoort als voice-overs Eric Westerop, Carolien Geeve, Roel van Luijk en Bram van Uchelen. Voor het mogelijk maken van productionele aspecten van deze editie danken wij onder andere Margriet Kotek (JCK Amsterdam) en natuurlijk alle andere medewerkenden.

Deelnemende erfgoedlocaties
Het Erfgoed journaal is een productie van Meerdoc in samenwerking met MeerRadio. Deelnemers zijn: Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Historisch Museum Haarlemmermeer, CRASH ’40-’45 (Aalsmeerderbrug), Nederlands Transport Museum (Nieuw-Vennep), Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort van Hoofddorp en  Museum Stoomgemaal Halfweg.

Sponsors Erfgoed journaal Haarlemmermeer
Het Erfgoed journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Medewerking is er van provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland. De redactie van Erfgoed journaal Haarlemmermeer bestaat uit Rick Franke, Femme Hammer, Geertje van Emmerik, Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen. Aan de zesde aflevering werkten verder o.a. mee: Gijs Dirkslager, Rudolf Hunnik, Monique Bos-de Graaf, Esther Shaya, Margriet Kotek,  Rick Franke, RAV Animated Visuals, Eric Westerop, Carolien Geeve, Roel van Luijk, Liesbeth van Welbergen, Elma van der Raad, Liesbeth van Welbergen en Olga Kat. Boeken van Esther Shaya verschijnen bij amphorabooks.nl

Op YouTube èn op het witte doek!
Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer zie je op YouTube, maar wordt ook actief gepromoot via social media en gestreamd door o.a. Oneindig Noord-Holland, MeerRadio en de betrokken erfgoedlocaties. Je kunt het ook zien via deze facebookpagina. In het voorprogramma van Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep is Erfgoed journaal Haarlemmermeer ook te zien, in het voorprogramma bij de mooiste filmhuis films. On wide screen. Zo komt erfgoed in de polder niet alleen avontuurlijk in beeld, maar ook bij een steeds breder publiek. Volg ons ook op Instagram en Pinterest. Bekijk onze trailers op de publieke schermen van Het Cultuurgebouw aan het Raadhuisplein in Hoofddorp.

Kijk je mee? Abonneer je via YouTube [zie videolink in de lead van dit artikel] of stuur een mailtje aan erfgoedjournaal@meerdoc.nl en ontvang een e-mail attendering als er een nieuwe aflevering klaarstaat.

Dank van alle betrokkenen gaat uit naar deze gewaardeerde subsidiënten:

Cultureel erfgoed • Erfgoed journaal Haarlemmermeer • Rudolf Hunnik • Meerdoc media producties
Elma van de Raad • Gijs Dirkzwager • Esther Shaya • Eric Westerop • Roel van Luijk • Carolien Geeve
gemeente Haarlemmermeer • Van der Leij Bouwbedrijven • Prins Bernhard Cultuurfonds
J.C. Ruigrok Stichting • Fonds van Zanten • Rabobank Regio Schiphol
Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt erfgoed avontuurlijk in beeld • Filmhuis Pier K Nieuw-Vennep
Erfgoedvisie Haarlemmermeer • Erfgoed Haarlemmermeer • Erfgoed avontuurlijk in beeld