verbindt mensen, media en maatschappij

Krasse knarren maken hun eigen podcast. Of is het radio?

Men neme een groep senioren uit Haarlemmermeer, die elkaar niet kennen. En die, op een enkele uitzondering na, stuk voor stuk geen media-ervaring hebben. Je brengt ze samen, reikt ze het juiste instrumentarium aan, voegt een scheut enthousiasme én een snufje expertise toe… en zie: 5 weken later nemen ze hun eigen radioprogramma op. Of podcast, zo u wilt. Want de tijd staat natuurlijk niet stil en hoe ouder je wordt, des te beter je dat weet. Beluister hier de zelfbedachte, zelf geschreven en zelf gepresenteerde podcast van Groep D van het project Forever Young Radio: Forever Young Radio Groep D 12 september 2022

Deelnemers Groep D Forever Young Radio (groepsfoto)
Achterste rij vlnr: Pytrik, Cees, Ludwig, Jack, Anneke en Bram. Voorste rij vlnr: Minnie, Patricia en Hanny. [Foto: © 2022-Meerdoc]
De deelnemers maakten helemaal zelf een uitzending van ruim 20 minuten, die nu wereldwijd beluisterbaar is. Zij zelf waren daarover niet het minst verbaasd. Want als je een beetje ‘bleu’ op zo’n eerste workshopsesessie komt, geloof je nooit dat je een paar weken later gewoon Jim Reeves zit aan te kondigen. Of met flair het lokale nieuws leest!

U kan het ook. Kom het maar proberen…
Toch is dat zo. Want met de juiste begeleiding en langs beproefde lijnen is een steile leercurve te behalen. Waarbij het natuurlijk extra meewerkt als de deelnemers een sluimerend talent verborgen blijken te houden. En dat was met Groep D zéker het geval. Dat resulteerde in een erg leuke podcast: het concrete resultaat van een aantal weken serieus oefenen, een hecht team worden en samen optimaal presteren op het juiste moment. De essentie dus van Forever Young Radio.

Programma-ingrediënten zelf kiezen
De column, het lokale nieuws, de uitjes en de muziek zijn door de deelnemers zelf verzameld, van tekst voorzien en bij elkaar gebracht. Ze oefenden in fringe meetings -onder begeleiding van ervaren mediamensen- tot ze ‘zenderwaardig’ waren. En toen ging het programma in één keer, in de studio in Hoofddorp en met een echte geluidstechnicus, de goede kant op. Hoe leuk is dat?

 

Hanny spreekt de uittips in.                                                           [Foto: © 2022-Meerdoc]
Onvergetelijke ervaring die niemand wil missen
Grote complimenten voor deze groep, die zo’n leuke podcast maakte. En die zo enorm enthousiast was. “Wat een belevenis. Dat ik dit nog mag meemaken,” zei een van de deelnemers glunderend. “Fantastisch. Ik heb van A tot Z genoten,” zei een ander. “Ik had na de eerste workshopsessie nooit gedacht dat we dit niveau zouden halen.” “Het was een onvergetelijke ervaring. Mensen die dit nog niet hebben meegemaakt, weten niet wat ze missen.”

Vier van hen brachten aansluitend aan de workshop een bezoek aan de studio van MeerRadio, eveneens in Hoofddorp. Daar kregen ze van het bestuur van de omroep koffie met wat lekkers en een uitgebreide rondleiding.
De deelnemers werden bij het opnemen van hun podcast in de studio in Hoofddorp terzijde gestaan door technicus Pytrik Rot. En ze kregen muzikale medewerking van Fats Domino, Rob de Nijs & The Lords, Jim Reeves en The Blue Diamonds. Maar ook The Beatles lieten zich niet onbetuigd.  Wat een feest! Kijk maar.

Speciale dank gaat uit naar Cees van Rhijn, Anneke van der Helm, Roos de Vries en Jos Jaspers.

GROEP E MAAKT PODCAST OVER KUNST, MUZIEK EN OVER MEER DOEN MET MINDER

De volgende groep kandidaat-radiomakers was groep E en voor hen ging in de studio op 14 november 2022 het on air-lampje branden. Ze brachten een sterk programma met leuke uit- en kijktips, afwisselend lokaal nieuws en een zorgvuldige muziekkeuze. Maar ook met een -net als bij de vorige groep- opmerkelijke column, waarin vraagtekens worden geplaatst bij eigentijdse maatschappelijke toestanden, ontwikkelingen en trends. In een interview werd het onderwerp ‘kunst’ onder de loep genomen en meer in het bijzonder het expressionisme in de schilderkunst en Calatrava-architectuur in Haarlemmermeer.

Staand vlnr: Pytrik, Cees, Peter, Bram, Moreen, Rob, Henk, Sandy, Else en Han. Zittend vlnr: Anneke en Frans. [Foto: © 2022-Meerdoc]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze groep bezocht de studio van MeerRadio aan de Kruisweg in Hoofddorp op zondag 13 november 2022 en werd daar onder andere door Cees en Anneke ingewijd in de geheimen van het programma Meer Magazine, waarin ook de lokale politiek aan bod komt. Verschillende deelnemers uit Groep E hebben zich bij MeerRadio gemeld met de intentie om, indien mogelijk, daar vrijwilliger te worden.

 

Forever Young Radio fondsen