verbindt mensen, media en maatschappij

Nederlandse topfilms in Nieuw-Vennep: themamaand Filmhuis Pier K

Van 7 tot en met 28 oktober organiseert Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep een maand rond Nederlandse topfilms. Hoe leuk is dat? Van Bert Haanstra tot en met Alex van Warmerdam, van ‘Marokkaanse bruiloft’ tot en met ‘Publieke werken’, ze komen allemaal aan bod. Niet op je TV of PC, maar op het grote witte scherm, in een heuse film- en theaterzaal aan het Harmonieplein in Nieuw-Vennep. Want: niets kan op tegen de ware bioscoopervaring, die films laat leven zoals het thuis niet kan. Herken jij dat ook? De maand van het Nederlandse film-erfgoed is een evenement in samenwerking met Erfgoed journaal Haarlemmermeer.

Nederlands Film-erfgoed. Dat zie je zo!
Van Fanfare tot en met Kom hier dat ik u kus: de programmering behelst bestaand en toekomstig Nederlands Film-erfgoed. Traditionele en contemporaine klassiekers, die een breed of juist een bijzonder geïnteresseerd publiek weten te boeien en binden. Wat dacht u van Nr. 10 van Alex van Warmerdam? Voor al deze pareltjes hoef je niet per se naar Amsterdam of Haarlem, want in Nieuw-Vennep zijn ze nu ook te zien. Voor een vriendelijke prijs, inclusief drankje en met volop parkeergelegenheid rondom. In elk voorprogramma ziet u een selectie uit de actuele aflevering van Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Het leukste erfgoednieuws, de fijnste weetjes en de laatste uitjes, waarmee je hoe dan ook gebakken zit.

Vrijdag 7 oktober matinee: 14.00 uur FANFARE (humor)
Lagerwiede, jaren ’50. Krijns is een onwelgevallige muzikant in de lokale fanfare. Hij krijgt het aan de stok met Geursen en de verwensingen zijn niet van de lucht: ‘Lelijke misdadiger dat je er bent. Ik zal je eens een lesje leren’. De 25-koppige fanfare valt pardoes uiteen in twee vijandige kampen. En beide heren moeten een meerderheid zien te verwerven om mee te kunnen doen aan een groot concours. Krijns haalt zelfs een dirigent (Albert Mol) uit de grote stad. Dat wordt hommeles op de fraaist mogelijke manier.

Vrijdag 7 oktober 20.00 uur NR.10 (thriller)
Er is niets veranderd, de wereld is nog steeds hetzelfde. Ga de straat uit, om de hoek, en alles is zoals het vroeger was. Of gek genoeg heel anders. Na Borgman en Schneider vs. Bas is Nr. 10 de nieuwe speelfilm van Alex van Warmerdam. Een thriller met elementen van een zwarte komedie. Günter, als vierjarig kind gevonden in de Duitse bossen, groeit op in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal: hij verdient de kost als toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw. Hij begint zich pas iets af te vragen over zijn afkomst als een vreemde man op een brug slechts één woord in zijn oor fluistert. De belangrijkste rollen in Nr. 10 worden gespeeld door Tom Dewispelaere, Frieda Barnhard, Hans Kesting, Anniek Pheifer, Dirk Böhling, Mandela Wee Wee, Richard Gonlag, Gene Bervoets en Pierre Bokma.

Recensies: https://www.filmtotaal.nl/recensie/15290#:~:text=10%20leidt%20weer%20tot%20prachtige,vaak%20totaal%20onverwachte%20paden%20inslaat. https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/in-het-door-paranoia-voortgestuwde-nr-10-lijkt-van-warmerdam-volkomen-bevrijd~b9028e8a/

Vrijdag 14 oktober MAROKKAANSE BRUILOFT (humor)
Yasmine heeft maar één droom: een succesvol advocaat te worden. Ze werkt er keihard voor, maar haar omgeving maakt zich zorgen om haar vrijgezelle status. Een man vang je nu eenmaal eerder met een kookboek dan met een wetboek. Aangemoedigd door haar vriendinnen dwingt Yasmine zichzelf om open te staan voor de liefde en dan vindt ze plots niet één, maar zelfs twee leuke mannen op haar pad. Terwijl in haar omgeving het ene na het andere bruiloftsfeest gevierd wordt, groeien Yasmine’s twijfels. Waar de succesvolle arts steeds meer op haar zenuwen werkt, is de stoere monteur ineens haar cliënt in de rechtbank. Hoe weet ze zeker dat ze de juiste keuze maakt?
Recensies: https://www.nu.nl/film/6204462/recensieoverzicht-marokkaanse-bruiloft-soumaya-ahouaoui-is-een-ontdekking.html

Vrijdag 21 oktober PUBLIEKE WERKEN (drama – boekverfilming)
1888: Een vioolbouwer, Vedder (Gijs Scholten van Aschat), moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen, heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf en zijn vrouw Martha (Rifka Lodeizen), maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen – of is het hoogmoed? – beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen.
Recensies:
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/publieke-werken-is-geslaagde-film-met-eersteklas-digitaal-vakwerk~b3beef41/https://www.nu.nl/film/4179777/filmrecensie-4-sterren-publieke-werken.html

Vrijdag 28 oktober KOM HIER DAT IK U KUS (drama – boekverfilming Griet op de Beeck) Mona is negen jaar oud als haar moeder bij een auto-ongeluk komt te overlijden. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van zichzelf. Het wordt haar manier van leven. Ook als volwassene doet Mona haar uiterste best om iedereen gelukkig te maken. Maar de volwassen Mona beseft dat de wereld gevuld is met ego’s en eigendenkers en dat ze het heft in eigen handen zal moeten nemen om uiteindelijk zelf een gelukkig leven te kunnen leiden. Op deze avond maakt Erfgoed Journaal Haarlemmermeer video-opnames. U bent van harte welkom!
Recensies: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/kom-hier-dat-ik-u-kus-is-een-overtuigende-en-terecht-prijswinnende-griet-op-de-beeck-verfilming~b09c55e1/https://www.parool.nl/kunst-media/verfilming-van-hitroman-kom-hier-dat-ik-u-kus-een-indrukwekkend-portret~bf57c093/

Sponsors Erfgoed journaal Haarlemmermeer
Het Erfgoed journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Medewerking is er van provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland. De redactie van Erfgoed journaal Haarlemmermeer bestaat uit Rick Franke, Femme Hammer, Ruud Wever, Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen. Aan de vijfde aflevering werkten verder o.a. mee: Sven, Silvan, Eline, Gijs Dirkslager, Rudolf Hunnik, Monique Bos-de Graaf, Femme Hammer, Kunstfort bij Vijfhuizen, Hans Altena, Rick Franke, Benjamin Pattiruhu, RAV Animated Visuals, Eric Westerop, Carolien Geeve, Roel van Luijk, Liesbeth van Welbergen en Elma van der Raad.

Op YouTube èn op het witte doek!
Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer zie je op YouTube, maar wordt ook actief gepromoot via social media en gestreamd door o.a. Oneindig Noord-Holland, MeerRadio en de betrokken erfgoedlocaties. Je kunt het ook zien via deze facebookpagina. In het voorprogramma van Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep is Erfgoed journaal Haarlemmermeer ook te zien, in het voorprogramma bij de mooiste filmhuis films. On wide screen. Zo komt erfgoed in de polder niet alleen avontuurlijk in beeld, maar ook bij een steeds breder publiek. Volg ons ook op Instagram en Pinterest. Bekijk onze trailers op de publieke schermen van Het Cultuurgebouw aan het Raadhuisplein in Hoofddorp.

Kijk je mee? Abonneer je via YouTube [zie videolink in de lead van dit artikel] of stuur een mailtje aan erfgoedjournaal@meerdoc.nl en ontvang een e-mail attendering als er een nieuwe aflevering klaarstaat.

Dank van allen gaat uit naar deze gewaardeerde bijdragenden:

Cultureel erfgoed • Erfgoed journaal Haarlemmermeer • Rudolf Hunnik • Meerdoc media producties
Elma van de Raad • Femme Hammer • Hans Altena • Eric Westerop • Roel van Luijk • Carolien Geeve
gemeente Haarlemmermeer • Van der Leij Bouwbedrijven • Prins Bernhard Cultuurfonds
J.C. Ruigrok Stichting • Fonds van Zanten • Rabobank Regio Schiphol • MeerRadio
Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt erfgoed avontuurlijk in beeld • Filmhuis Pier K Nieuw-Vennep
Erfgoedvisie Haarlemmermeer • Erfgoed Haarlemmermeer • Erfgoed avontuurlijk in beeld