verbindt mensen, media en maatschappij

Marja Ruigrok: “Blij dat het Erfgoed journaal Haarlemmermeer er nu is”

“Ik ben ontzettend blij dat het Erfgoed journaal Haarlemmermeer er is. Want zo kunnen nog veel meer mensen genieten van ons cultureel erfgoed,” zegt wethouder Marja Ruigrok (o.a. Cultuur, gemeente Haarlemmermeer) in de eerste aflevering. Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer is een 2-maandelijks videobulletin, dat mediapartner MeerRadio online aanbiedt.

In iedere aflevering van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer komt erfgoed avontuurlijk in beeld. Reportages, interviews, kort nieuws, leuke weetjes en actuele uit-tips wisselen elkaar af. Zo krijgt de Still uit de eerste aflevering van Erfgoed Journaal Haarlemmermeer, Moreen Pattiruhu presenteertkijker een mooi beeld van wat Haarlemmermeer op dit gebied te bieden heeft. “Erfgoed is belangrijk,” aldus Marja Ruigrok, “omdat het iets vertelt over waar je vandaan komt, wie je bent. En in een gemeente als Haarlemmermeer is dat heel belangrijk. Want wij zijn een relatief heel nieuwe gemeente: het meer is pas in 1852 droog gepompt. Dus daar wil je het verhaal graag over vertellen.”

Nieuw talent
Er zullen 12 afleveringen van het Erfgoed journaal verschijnen, over een periode van twee jaar. Meerdoc is de uitvoerend producent; Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen zijn de bedenkers van het Erfgoed journaal en dragen er ook aan bij. Maar er is daarnaast volop ruimte voor nieuw talent, om zo een verbinding te maken tussen oud erfgoed en een jong publiek. Benjamin en Chiara, studenten kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, bezoeken als ‘special reporters’ in de eerste aflevering de expositie Gezichten van Haarlemmermeer in het Fort van Hoofddorp. Zijn hebben een interview met fotograaf Karin K.

Artikel uit Haarlems Dagblad over Erfgoed journaal Haarlemmermeer, 14 januari 2022Deelnemende erfgoedlocaties en subsidiënten
De deelnemende erfgoedlocaties zijn Haarlem-mermeermuseum De Cruquius, Historisch Museum, CRASH luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40-’45, Nederlands Transport Museum, Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort van Hoofddorp en Museum Stoomgemaal Halfweg. Het Erfgoed Journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Supporters zijn provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland.

Kijken op YouTube?
Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer is o.a. te bekijken via deze link of via de website van o.a.  Oneindig Noord-Holland en via het YouTube-kanaal van MeerRadio (playlist Erfgoed journaal Haarlemmermeer). Volg het Erfgoed journaal op Facebook en op Instagram. Pinterest.

Kijken in de bioscoop?
In Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep is Erfgoed journaal Haarlemmermeer te zien als voorprogramma bij de mooiste filmhuis films. Zo komt erfgoed niet alleen avontuurlijk in beeld, maar ook bij een nog breder publiek.

Meer over dit project
Meer lezen over dit project? Dat kan. Erfgoed journaal Haarlemmermeer op de website Stelling van Amsterdam en op de website Forten.nl

Kijk je mee? Abonneer je via YouTube of stuur een mailtje aan erfgoedjournaal at meerdoc.nl en ontvang een e-mail attendering als er een nieuwe aflevering klaar staat!

 

 

Deze instanties dragen bij aan het Erfgoed journaal Haarlemmermeer:

 

Cultureel erfgoed • Erfgoed journaal Haarlemmermeer • MeerRadio • Meerdoc media producties
Marja Ruigrok • Karin K • Rem van den Bosch • Stichting Living History Kennemerland • Fred Rosenhart
gemeente Haarlemmermeer • Van der Leij Bouwbedrijven BV • Prins Bernhard Cultuurfonds
J.C. Ruigrok Stichting • Fonds van Zanten • Rabobank Regio Schiphol
Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt erfgoed avontuurlijk in beeld • Filmhuis Pier K Nieuw-Vennep
Erfgoedvisie Haarlemmermeer • Erfgoed Haarlemmermeer • Erfgoed avontuurlijk in beeld