verbindt mensen, media en maatschappij

“Heel goed dat onderwerpen als nepnieuws en cyberpesten worden geagendeerd”

“Ik denk dat het heel goed is dat wij onderwerpen als nepnieuws en cyberpesten agenderen. Daarom hoop ik ook dat er nog heel veel van dit soort workshops gaan volgen.” Zei de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, tijdens een workshop Nieuws=Nieuws. Toch!?. Die workshop voor middelbare scholieren bezocht hij bij Radio Aalsmeer, als gast van Meerdoc.

Gevolgen cyberpesten keihardFoto bij blogartikel: Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bij workshop Nieuws=Nieuws. Toch!? met Jan van Veen en Sem van der Helst in Aalsmeer
Van Dijk: “De gevolgen van cyberpesten zijn keihard. Want het resultaat van één keer een foto plaatsen is misschien dat ‘ie nooit meer van internet af gaat.
En dan ben je nu 12 jaar, maar kom je straks bij mij solliciteren voor een baan… dan wordt er gegoogled op je naam en dan komen die foto’s dus terug. En als dat dan ook nog eens buiten je om gebeurt, omdat iemand bij toeval een foto van jou heeft weten te bemachtigen, ja dan is de schade best groot. Ik denk dat het misschien wel eens onderschat wordt hoe hard (cyber) pesten doorkomt.”

Over nieuws en nepnieuws: nep & nep
“Er is onderscheid tussen nepnieuws en nepnieuws. Je kunt je voorstellen dat een journalist iets schrijft, maar eigenlijk een beetje verzuimd heeft de andere kant ook te belichten. Wederhoor noemen ze dat. Dus: je luistert naar iemand, die zegt wat en je vraagt ook aan degene waar het bericht over gaat: is het allemaal echt waar? Vindt wederhoor niet plaats, dan heeft de persoon waar het over gaat niet altijd de gelegenheid (en krijgt hij ook niet de kans) om in zo’n zelfde krant voor hetzelfde publiek uit te leggen dat het misschien wel heel anders zit. Gekleurd nieuws dus, maar ik denk dat er soms ook wel nepnieuws bestaat. Zoals rond het klimaat. Als je alle nieuws dat daar over gaat bekijkt, dan is het denk ik dat het heel erg lastig is -niet alleen voor jongeren maar ook voor volwassenen- om er uit te halen wat nou écht is en wat nou niet echt is. Wat is waar en wat is niet waar? Nieuws=Nieuws. Toch!?, ja. Nieuws, ook in de politiek hebben we ermee te maken, berust niet altijd op waarheid,” aldus de commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Die over zijn bezoek aan de Meerdoc mediaworkshop bij Radio Aalsmeer zelf dit Twitterde (en dat is -erewoord!- zéker geen nepnieuws):

Tweet CdK Noord-Holland Arthur van Dijk Radio Aalsmeer mediaworkshop Nieuws=Nieuws. Toch!? VO

 


Bekijk ons aanbod van de leukste media workshops: https://meerdoc.nl/workshops/

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk • mediaworkshop VO • burgerschapsvorming • democratie • mediawijsheid