verbindt mensen, media en maatschappij

Harm van Nieuwenhuijzen speelde als kind in de oude schuur die straks de nieuwe Gerritshoeve is

Bij de nieuwe wijk Hyde Park in Hoofddorp verrijst De Gerritshoeve. Die wordt gebouwd met o.a. onder­delen van een 133 jaar oude schuur, die ooit aan de Hoofdweg stond. Harm van Nieuwenhuijzen speelde als kind in die schuur. En zijn dochter Liset loopt nu stage bij de architect van dit bijzondere project, Gijs de Waal. Alle drie vertellen ze hun verhaal in de nieuwste aflevering van Erfgoed journaal Haarlemmermeer, die nu online is.

“Ik herken heel veel onderdelen van die schuur van toen,” zegt Harm van Nieuwenhuijzen. “Ik zie de voertrog, ik zie de houten bordjes waar mensen hun naam in hebben gekrast en de oude dorsvloer is ook hergebruikt.” De ouders van Harm van Nieuwenhuijzen pachtten vroeger de boerderij de Adolfs Hoeve. En daar stond de oorspronkelijke schuur, die waarschijnlijk in 1890 is gebouwd. “Wij hebben daar altijd veel gespeeld. Dus ik heb heel veel herinneringen, die nu weer tot leven komen. Ontzettend leuk om te zien.”

Stage in de schuur
Liset van Nieuwenhuijzen, de dochter van Harm, studeert Built Environment (Bouwkunde) aan de Hogeschool van Amsterdam. “Ik zocht een stageplek en toen zei mijn vader: ga eens naar Gijs toe, die herbouwt een oude schuur die bij ons op het erf stond. En inmiddels heb ik een half jaar stage gelopen bij Gijs, in de schuur die mijn vader zo goed kent. Zo heb ik bijvoorbeeld de vroegere dorsvloer herontwikkeld tot een ballustrade.” Levend erfgoed, kortom, dat de ‘roots’ van de polder hertaalt naar nu.

Ambachtelijk bouwen
“Als een stad verstedelijkt, zoals nu gebeurt met Hoofddorp, is het goed als die stad ‘gelaagd’ is. Als er verschillende dingen gebeuren, als er contrasten zijn en dat betekent: ook dingen van de geschiedenis laten zien,” vertelt architect en initiatiefnemer Gijs de Waal. “In de Gerritshoeve zie je straks heel veel historisch bouwmateriaal dat opnieuw ambachtelijk is verwerkt.”

Erfgoed avontuurlijk in beeld
In de 5e aflevering van het 2e seizoen van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer ook een reportage over Theaterfestival Grazende Zwaan en het pomphuisje in Nieuw-Vennep, Stoomgemaal Halfweg, Dorpsgezicht Spaarnwoude met de Stompe Toren en Fortengids Erika Steinbuch ontvangt De Klaverman op het Fort van Hoofddorp. Kijk het Erfgoed journaal Haarlemmermeer online

(playlist: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYBIr25F2jDJNniMkx43uEXIo3n_HZ_wg)
of bekijk het in ieder voorprogramma in het Filmhuis C. in Nieuw-Vennep.

 

Erfgoed journaal Haarlemmermeer wordt mede mogelijk gemaakt door: