In de jaren ‘30 van de vorige eeuw was Olympisch atletiekkampioene Fanny Blankers-Koen lid van Gymnastiekvereniging Hoofddorp, waar zij ook woonde. Later werd zij wereldberoemd door vier keer goud te winnen in Londen (1948). In het nieuwste Erfgoed journaal Haarlemmermeer blikken twee oud bestuursleden van Gymnastiekvereniging Hoofddorp terug. Op de vereniging, en op dè atlete van de 21e eeuw. De reportage begint op tijdcode 06:56
Jan de Bruijn en Els Santink, oud bestuursleden van Gymnastiekvereniging Hoofddorp (Foto: Meerdoc).
Jan de Bruijn, voorzitter van 1992 tot 2007, en Else Santink, secretaris van 1990 tot 2007, troffen elkaar onlangs in de naar Fanny Blankers Koen vernoemde sporthal in Hoofddorp. Zij memoreerden dat, had de gymnastiekvereniging nog bestaan, zij dit jaar haar 120-jarig jubileum zouden vieren. Het liep echter anders: in 2007 ging de vereniging op in SV Pax. Jan en Else vertellen over ‘hun’ vereniging van destijds en waarom die na meer dan 100 jaar geen toekomst meer had.
Vliegende huisvrouw
Fanny Koen groeide op in Haarlemmermeer en werd lid van de Gymnastiekvereniging Hoofddorp. Maar daar was zij binnen een mum van tijd veel te goed voor. Ze werd ‘weggestuurd’ en zocht het hogerop. Heel snel a star was born en de inmiddels getrouwde en in Amsterdam wonende Blankers-Koen werd in 1948 wereldberoemd. Vier keer goud op vier olympische atletieknummers, dat had nog geen vrouw eerder gepresteerd. Laat staan een ‘vliegende huisvrouw’, zoals zij toen wel werd genoemd. Rechts op de foto ‘vliegt’ zij tijdens een wedstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam succesvol over een horde in haar carrière. De foto komt uit de Beeldcollectie Fotopersbureau De Boer/Noord-Hollands Archief.
Feestelijk onthaal
In de eerste aflevering van het derde seizoen van Erfgoed journaal Haarlemmermeer zien we een gedeelte van Fanny’s gouden 80 meter horden race van 75 jaar geleden (in kleur!), maar ook van het feestelijk onthaal dat haar in augustus 1948 in Amsterdam ten deel viel. De halve hoofdstad was uitgelopen om de successen te vieren. En van haar buurtgenoten kreeg Fanny een heel opmerkelijk cadeau… Het bioscoopjournaal van Polygoon-Profilti legde het allemaal vast.
Later verhuisde Fanny Blankers-Koen terug van Amsterdam naar Haarlemmermeer, waar zij in 2004 overleed.
Maar er is meer
Ook in dit Erfgoed journaal: Paviljoen Welgelegen in Haarlem (met Commissaris van de Koning in Noord-Holland Arthur van Dijk), de Molen van Sloten bij Badhoevedorp en Henk Koelman ontvangt in Spaarnwoude het Glazen Klavertje 4 voor zijn ziel en zaligheid als erfgoedvrijwilliger bij de Stichting Vrienden van de Stompe Toren.