verbindt mensen, media en maatschappij

Gouden MeerRadio Microfoons voor podcasts senioren feestelijk uitgereikt in Hoofddorp

Niet een, maar twéé Gouden MeerRadio Microfoons (GMRM) besloot de jury toe te kennen. En dat was niet voor niets, want de groepen D en E zetten in de workshopserie Forever Young Radio alle twee hun beste beentje voor. Daarom overhandigde de Haarlemmermeerse wethouder van o.a. cultuur, Marja Ruigrok, de GMRM Eerste Prijs aan Groep E en de GMRM Tweede Prijs aan Groep D. Dat gebeurde op maandag 19 december 2023 tijdens de officiële prijsuitreiking in het Oude Raadhuis in Hoofddorp.

Het Oude Raadhuis was vól feestgedruis. Maar ook: flonkerende kaarsjes, dansende ballonnen en feeërieke verlichting. Een passende ambiance om de prijswinnende deelnemers -allen tussen de 65 en 82 jaar jong- in de schijnwerpers te zetten. En hen te ontvangen met een heel bescheiden, maar toch tastbaar aanwezig vleugje lokale mediaglitter – dat zo’n bijeenkomst extra glans en glamour verleent. Dat laatste deed natuurlijk ook de aanwezigheid van de wethouder, die niet alleen uit het juryrapport citeerde en de trofeeën overhandigde, maar die ook de aanwezigen een toelichting gaf op de toekomst van Het Oude Raadhuis, waarvoor de gemeente Haarlemmermeer een exploitant zoekt. Het is, zo lichtte Marja Ruigrok toe, niet zo dat deze fraaie locatie in de zomer van 2023 gaat sluiten. De bedoeling is een wisseling van de wacht. Marja Ruigrok gaf aan Forever Young Radio een prachtig project te vinden en was verheugd over het feit dat de jury had besloten twee Gouden Microfoons uit te loven. Datzelfde gold uiteraard voor de betreffende deelnemers! Op de foto hierboven de deelnemers van groep E; Links Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen.

Moment suprème met confettikanonGoeden MeerRadio Microfoon 2022
Niet alleen hadden alle deelnemers hun partner of een andere introducé meegenomen naar Het Oude Raadhuis, maar ook waren Annemiek Holkeboer (voorzitter van lokale omroep MeerRadio) en Roos de Vries (Coördinator Sociaal Domein bij Pier K) aanwezig. MeerRadio en Pier K zijn de faciliteerders van dit project, geruggesteund door o.a. Amstelring, Maatvast en MeerWaarde. Namens uitvoerend producent Meerdoc waren Olga Kat, Moreen en Bram van de partij. Olga bediende, onzichtbaar want vanuit de coulissen van de theaterzaal, met evenveel enthousiasme als verve het confettikanon. Waardoor het ‘moment suprème’, de uitreiking van de Gouden Microfoons, er extra uitbundig uitzag.
Het Witte Weekblad Nieuw-Vennep bericht er zo over: https://www.witteweekbladnieuw-vennep.nl/lokaal/overig/887247/gouden-meerradio-microfoons-uitgereikt

Cees van Rhijn, Anneke van der Helm en anderen: dank!
Helaas moest één prijswinnende deelnemer verstek laten gaan wegens ziekte en konden ook de MeerRadio-vrijwilligers Anneke van der Helm en Cees van Rhijn, die tijdens de workshops als deskundige begeleiders actief waren, niet aanwezig zijn. Hetzelfde gold voor Meerdoc-vrijwilliger Liesbeth van Welbergen. Jos Jaspers, al jaren actief als attent ad-hoc ondersteuner van Meerdoc-activiteiten, was wel van de partij. Anneke, Cees, Liesbeth, Jos en nieuwe aanwinst Olga (plus haar zoon, die 19 december 2022 ook fantastisch bijdroeg, hulde!): heel hartelijk bedankt. Ook dank aan Saskia van Kampen en Elma van der Raad, die erg leuk meewerkten aan de promovideo voor Forever Young Radio.

Roos de Vries en Moreen PattiruhuOnwijs goede klik, uniek project
Roos de Vries van Pier K onderstreepte, ter plekke en op het podium van de theaterzaal geïnterviewd door Moreen Pattiruhu, de “onwijs” goede klik tussen haar namens Pier K en Meerdoc -namens MeerRadio- en zei dat de resultaten, in elk geval inhoudelijk, daar dan ook naar waren. Roos benoemde daarnaast de uitstekende verhoudingen in voorbereidingen, uitvoering en afronding van de workshops. Ze maakte de aanwezigen attent op andere culturele en muzikale activiteiten speciaal voor senioren (zoals Polderjongens en het popkoor My Generation). Ook kwam aan de orde dat MeerRadio en Pier K al sinds begin 2016, met Meerdoc als katalysator en uitvoerder, en met Bart Fiers (destijds op bestuurlijk niveau verbonden aan Het Cultuurgebouw Haarlemmermeer) en Edgar Hennis (destijds voorzitter van Stichting MeerOmroep, lokale omroep Haarlemmermeer) als initiators, op het gebied van mediaworkshops al 6 jaar een serieuze bijdrage leveren aan mediawijsheid, persoonsontwikkeling en burgerschapskunde. Niet alleen waar het senioren betreft, maar zeker ook qua kids. Want in 2017, 2018 en 2019 -deze laatste met Q Music DJ en RTL Boulevard-host Marieke Elsinga live in de studio- werden Zilveren MeerRadio Microfoons uitgereikt aan workshopdeelnemers uit de groepen 7 en 8 Primair Onderwijs. Daarna gooide Corona ernstig roet in het eten.

Gelijkwaardig – maar andere verantwoordelijkheden
Senioren zijn een belangrijke doelgroep voor MeerRadio, verklapte voorzitter Annemiek Holkeboer aan Bram van Uchelen tijdens haar podiuminterview in het Oude Raadhuis. “Maar zeker niet de enige!”, voegde zij daar aan toe. “De lokale omroep is er voor iedereen, heeft een specifieke functie en rol, mede, maar zeker niet in de laatste plaats, ingevuld door het Rijk. Daar voldoen wij graag aan en we zijn ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Want MeerRadio wordt volledig door vrijwilligers gedragen.” Bram herinnerde de aanwezigen er, wellicht ten overvloede, aan dat ook het bestuur van MeerRadio uit vrijwilligers bestaat. Die hun vrijwilligersfunctie soms uitoefenen naast een drukke baan. En dat er in die zin dus een hechte band is tussen bestuurders in hun bestuurstaken en programmamakers in hun realisatiewerkzaamheden. Immers: beide secties functioneren als volontairs; gelijkwaardig, maar wel met andere verantwoordelijkheden. Annemiek zei blij te zijn met de belangstelling vanuit de workshopsdeelnemers om ook actief te gaan worden als vrijwilliger bij MeerRadio. “We gaan kijken waar we passende arrangementen kunnen maken. Ik ben optimistisch,” aldus de altijd enthousiaste MeerRadio-voorzitter.

Marja Ruigrok, Bram van UchelenBijna naadloze synergie.
Fijn om mee te maken
Na de prijsuitreiking verzamelden alle aanwezigen zich in de gezellige en in kerstsfeer gestoffeerde foyer van Het Oude Raadhuis. Daar stond een bubbeltje klaar om te klinken en een hapje om van te proeven. Zonder uitzondering noteerde een ieder een geweldige sfeer, waarbij het eindsignaal om 15.30 uur moeiteloos werd gehaald. En alsdan de geëerde gasten helaas de regenachtige omstandigheden buiten moesten ervaren. Maar niet dan nadat elkaars uitzendingen besluisterd waren, de workshopvideo nogmaals bekeken werd en alle foto’s die tijdens de workshops waren gemaakt werden gedeeld. En… vertoond op een grote flatscreen. Het was een prachtig evenement, waarin deelnemers en dus de doelgroep, verder Pier K en MeerRadio in combinatie met Amstelring en andere partners, het sociale middenveld en coördinerend uitvoerder Meerdoc vrijwel naadloos samenkwamen. En niet te vergeten: veel vrijwilligers van deze instanties, die veel inspiratie haalden uit dit project. Fijn om mee te maken! Onze dank gaat uit naar de fondsen die het verbindende Forever Young Radio-project mede mogelijk maakten: Meer voor Elkaar, Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo Ouderenprojecten.

Forever Young Radio fondsen

Erfgoed journaal Haarlemmermeer: leuke uittips, reportages en de laatste weetjes

Ook geïnteresseerd in forten, musea en gemalen in Haarlemmermeer? Kijk dan iedere 2 maanden gezellig mee met de Meerdoc productie Erfgoed journaal Haarlemmermeer! Check playlist Erfgoed journaal Haarlemmermeer.

Erfgoed journaal Haarlemmermeer wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Medewerking is er van provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland. De redactie van Erfgoed journaal Haarlemmermeer bestaat uit Rick Franke, Femme Hammer, Geertje van Emmerik, Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen.

Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer is te zien op YouTube, maar ook in elk voorprogramma van het Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep, waar de mooiste arthouse films draaien. En natuurlijk op de website van Oneindig Noord-Holland.