verbindt mensen, media en maatschappij

Familie Boogaard in Nieuw-Vennep bood hulp aan meer dan 300 onderduikers tijdens WO II

Meer dan 300 (veelal Joodse) onderduikers vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog een heenkomen op boerderij De Zorg in Nieuw-Vennep. De gereformeerde familie Boogaard, de eigenaars van de boerderij, beschouwde het als haar plicht hen te helpen, terwijl de antisemitische bezetter genadeloos jacht op Joden maakte. De echo’s van dat verleden klinken door in de derde aflevering van Erfgoed journaal Haarlemmermeer.

Wij spraken met Frank Jansen, zoon van Freddy Deen. Eén van de toen nog piepjonge onderduikers bij de Boogaards, die dankzij hen de nazi-terreur overleefde. Na de oorlog nam de familie Boogaard Freddy op als pleegkind. En later erfde zij een schilderij met daarop Willem Boogaard, een van haar beschermers. Het schilderij was geschilderd door een andere onderduiker.

Frank Jansen, zoon van Freddy Deen, toont schilderij van Willem BoogaardSchilderij geschonken aan museum
Toen zijn moeder Freddy in 2019 overleed, kreeg haar zoon Frank Jansen het schilderij. Op 1 april 2022 heeft hij het geschonken aan het Historisch Museum in Hoofddorp. Oók met de wens dat Willem Boogaard en zijn broer een historisch graf krijgen, vanwege alles wat zij in de Tweede Wereldoorlog voor vervolgden hebben gedaan. Frank Jansen vertelt zijn bijzondere en emotionele verhaal in het Erfgoed journaal Haarlemmermeer (derde aflevering). En we laten heel veel historisch beeldmateriaal zien, dat door hem en zijn zus ter beschikking werd gesteld.

Trans Europ Express (TEE) – gaat ‘ie weer rijden?
Verder in Erfgoed journaal Haarlemmermeer nr. 3: het stoomlab voor kinderen in het Cruquius Museum: een reportage van Benjamin over dit speciale event, dat ’s zomers eens in de paar weken plaatsvindt. In de Erfgoed UIT-tips: het opknappen van de Trans Europ Express (TEE) in het NTM, met Hans Altena; het fotoproject ‘Kijk om je heen’ van de samenwerkende erfgoedlocaties in Haarlemmermeer en ‘De Dag van het Kind’ in Museum Stoomgemaal Halfweg. Els en Loek van de Kreke krijgen feestlijk bezoek van De Klaverman, die deze vrijwilligers een hart onder de riem steekt. En meteen het verschil tussen de bodem en een pizza ontdekt!

Deelnemende erfgoedlocatiesStoomlab Cruquius Erfgoed Journaal Haarlemmermeer (foto)
Het Erfgoed journaal is een productie van Meerdoc voor MeerRadio. Deelnemende erfgoedinstellingen zijn Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Historisch Museum Haarlemmermeer, CRASH ’40-’45 (Aalsmeerderbrug), Nederlands Transport Museum (Nieuw-Vennep), Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort van Hoofddorp en  Museum Stoomgemaal Halfweg.

Sponsors Erfgoed journaal Haarlemmermeer
Het Erfgoed journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Medewerking is er van provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland. De redactie van Erfgoed journaal Haarlemmermeer bestaat uit Rick Franke, Femme Hammer, Ruud Wever, Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen. Aan de derde aflevering werkten verder o.a. mee: Frank Jansen, Geertje van Emmerik, Janneke Oldebeuving, Els en Loek van de Kreke, Hans Altena, RAV Animated Visuals, Benjamin Pattiruhu, Eric Westerop, Carolien Geeve, Roel van Luijk en Liesbeth van Welbergen.

Op YouTube èn op het witte doek!
Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer zie je op YouTube, maar wordt ook actief gepromoot via social media en gestreamd door o.a. Oneindig Noord-Holland, MeerRadio en de betrokken erfgoedlocaties. Je kunt het ook zien op deze facebookpagina. In het voorprogramma van Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep is Erfgoed journaal Haarlemmermeer ook te zien, in het voorprogramma bij de mooiste filmhuis films. On wide screen. Zo komt erfgoed in de polder niet alleen avontuurlijk in beeld, maar ook bij een steeds breder publiek. Volg ons ook op Instagram en Pinterest. Bekijk onze trailers op de publieke schermen van Het Cultuurgebouw aan het Raadhuisplein in Hoofddorp.

Kijk je mee? Abonneer je via YouTube [zie videolink in de lead van dit artikel] of stuur een mailtje aan erfgoedjournaal@meerdoc.nl en ontvang een e-mail attendering als er een nieuwe aflevering klaarstaat.

Dank van alle betrokkenen gaat uit naar deze gewaardeerde subsidiënten:

Cultureel erfgoed • Erfgoed journaal Haarlemmermeer • MeerRadio • Meerdoc media producties
Frank Jansen • Freddy Deen • Hans Altena • Eric Westerop • Roel van Luijk • Carolien Geeve
gemeente Haarlemmermeer • Van der Leij Bouwbedrijven • Prins Bernhard Cultuurfonds
J.C. Ruigrok Stichting • Fonds van Zanten • Rabobank Regio Schiphol
Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt erfgoed avontuurlijk in beeld • Filmhuis Pier K Nieuw-Vennep
Erfgoedvisie Haarlemmermeer • Erfgoed Haarlemmermeer • Erfgoed avontuurlijk in beeld