verbindt mensen, media en maatschappij

Erfgoed journaal duikt onder het gemaal: restauratie en lichtjesavond nader bekeken

Erfgoed journaal Haarlemmermeer duikt in de vandaag verschenen 6e aflevering van het 2e seizoen ónder gemaal De Cruquius. Daar worden de balken onder de stortvloer gerestaureerd. Maar ook de pompzuigers en cilinders van het gemaal krijgen een opknapbeurt. In Halfweg sloot dat andere gemaal, Stoomgemaal Halfweg, het stoomseizoen 2023 af met een feeërieke lichtjesavond. Het Erfgoed journaal brengt dat in beeld in een reportage vol sfeerbeelden.

Leslie van der Schaaff
Een bijzondere erfgoed vrijwilliger is deze keer Leslie van der Schaaff. Hij is al meer dan 10 jaar penningmeester van de stichting achter Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 in Aalsmeerderbrug. Als blijk van waardering krijgt hij van De Klaverman het Glazen Klavertje 4 uitgereikt. Van der Schaaff vertelt dat hij geboeid is door “alles wat een vleugel heeft” en dat het met de museale activiteiten bij CRASH uitstekend gaat.

Allied airmen
In de rubriek UITtips kijkt het Erfgoed journaal vooruit naar de tweede editie van de Airmen Candlelight Memorial, die op 22 december a.s. wordt gehouden op het Fort bij Aalsmeer. De bijeenkomst is een indrukwekkend eerbetoon aan de bemanningen van de geallieerde luchtvloot in de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Bekijk de zesde aflevering van het tweede seizoen van Erfgoed journaal Haarlemmermeer, hét YouTube-programma dat cultureel erfgoed avontuurlijk in beeld brengt.

Playlist met alle 12 afleveringen tot nu toe
Vind hier de playlist met alle afleveringen: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYBIr25F2jDJNniMkx43uEXIo3n_HZ_wg
Of zie het journaal op het grote witte doek in ieder voorprogramma in het Filmhuis C., Harmonieplein 2 in Nieuw-Vennep.

Historisch illustratie Gemaal De Cruquius: collectie Stadsarchief Amsterdam.

 

Erfgoed journaal Haarlemmermeer wordt mede mogelijk gemaakt door: