de leukste mediaworkshops

Bijzondere erfgoed vrijwilligers van Haarlemmermeer

Door bijzondere erfgoed vrijwilligers heeft cultureel erfgoed in Haarlemmermeer volop toekomst. Daarom bezoekt De Klaverman in elke aflevering van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer er eentje. Hij of zij ontvangt een ‘Doosje Geluk’ als blijk van waardering voor inzet, ziel en zaligheid. Op deze pagina verschijnen alle erfgoed vrijwilligers die door De Klaverman van Erfgoed journaal Haarlemmermeer feestelijk in het zonnetje zijn gezet.

Cees Vernooij, erfgoed vrijwilliger bij Stoomgemaal Halfweg in het Erfgoed journaal HaarlemmermeerCEES VERNOOIJ
Dé erfgoed vrijwilliger van januari en februari 2022

Cees Vernooij is dé erfgoed vrijwilliger in aflevering 1 van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Hij is al 11 jaar actief bij Museum Stoomgemaal Halfweg in Halfweg (vlakbij Sugar City). Een echte techneut, die als stoker zijn steentje bijdraagt aan het instandhouden van dit prachtige boezemgemaal. Klik op de foto van Cees hierboven om zijn fragment uit het Erfgoed journaal Haarlemmermeer te zien.

Cees Vernooij weet alles van hele grote en kleinere stoommachines, is een enthousiaste  teamplayer en combineert zijn professionele kennis met zijn inzet als erfgoed vrijwilliger. 🍀 De Klaverman bezocht hem in januari 2022 en het was reuze gezellig. Het ‘Doosje Geluk’ staat bij Cees Vernooij thuis op een ereplaatsje, ergens in Haarlemmermeer. Erfgoed? Rétegoed! Gefeliciteerd, Cees. Succes, nog vele jaren en… geniet er van. Natuurlijk is zijn onderscheiding ook net zo goed van toepassing op alle andere vrijwilligers van Stoomgemaal Halfweg. Klasse, dames en heren!

 

ELLY BROUWER
Dé erfgoed vrijwilliger van maart en april 2022

Elly Brouwer-Erftemeijer is dé erfgoed vrijwilliger in aflevering 2 van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Zij is al jaren publieksmedewerker bij het Kunstfort bij Vijfhuizen. Elly geniet er van om bezoekers van het Kunstfort te ontvangen en wegwijs te maken in het fort. En signaleert dat gasten allerlei redenen hebben om deze erfgoedlocatie te bezoeken: beeldende kunst, het fort zelf of de fraaie landschappelijke ligging.

Aanleiding voor 🍀 De Klaverman om Elly Brouwer op te zoeken, met haar in gesprek te gaan én het ‘Doosje Geluk’ te overhandigen: de aanmoedigingstrofee voor bijzondere erfgoed vrijwilligers in Haarlemmermeer. Erfgoed? Rétegoed! Gefeliciteerd, Elly. Succes, nog vele jaren en… geniet er van. En niet te vergeten: bedankt voor de mooie bloemen! Natuurlijk is Elly’s onderscheiding net zo goed van toepassing op alle andere vrijwilligers van Kunstfort bij Vijfhuizen. Bedankt voor jullie inzet en betrokkenheid!

Klik op de foto van Elly Brouwer om haar fragment uit het Erfgoed journaal Haarlemmermeer (aflevering 2) te zien. Het Kunstfort zoekt overigens nog vrijwilligers. Belangstelling? Stuur een mailtje naar erfgoedjournaal@meerdoc.nl en wij brengen u graag in contact.

 

ELS EN LOEK VAN DE KREKE
Dé erfgoed vrijwilligers van mei en juni 2022

Zij hebben groene vingers en zetten de bloemetjes buiten! Els en Loek van de Kreke zijn dé erfgoedvrijwilligers van Erfgoed journaal Haarlemmermeer nr. 3. Met z’n tweeën (en samen met anderen) steken zij veel tijd in het onderhouden en verfraaien van de tuin op het Fort van Hoofddorp. En dat is te zien: van het late voorjaar tot en met de herfst is de tuin een kleurrijk feest voor het oog. Ga maar eens kijken, als u daar in de buurt bent! Els van de Kreke krijgt daarom van  🍀 De Klaverman het ‘Doosje Geluk’: een kleine blijk van grote waardering voor bijzondere erfgoed vrijwilligers van Haarlemmermeer. Voor hun inzet, ziel, zaligheid en vrije tijd. Voor Loek was er een alternatief presentje, uiteraard ook in de vorm van een klavertje vier: het symbool van het Erfgoed Journaal. Klik op de foto om Els en Loek in het zonnetje te zien staan.

 

FOPPE KAMERLING
Dé erfgoed vrijwilliger van juli en augustus 2022

Foppe Kamerling heeft “meerdere petten op” bij de Stichting Meer-Historie, maar is in elk geval minstens één keer in de week aanwezig in De Witte Boerderij in Hoofddorp. Daar is hij collectiebeheerder en dat is een verantwoordelijke taak. Want niet alleen beschikt De Witte Boerderij al over een grote collectie (gebruikte) voorwerpen uit een recent en minder recent verleden in Haarlemmermeer, er komt met de regelmaat van de klok ook nog nieuwe collectie bij. Meestal van mensen die, wat meer op leeftijd, kleiner gaan wonen en vinden dat hun historische inboedel een vertrouwd adres moet krijgen – met het oog op de historie en het erfgoed van Haarlemmermeer.

In aflevering 4 van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer ontvangt Foppe Kamerling het ‘Doosje Geluk’ van  🍀 De Klaverman. Een kleine blijk van grote waardering voor bijzondere erfgoed vrijwilligers van Haarlemmermeer. Voor hun inzet, ziel, zaligheid en vrije tijd. Bedankt, Foppe – ook voor de gezellige ontvangst, compleet met Bossche Bollen en versche koffie, in Hoofddorp!

 

GIJS DIRKZWAGER
Dé erfgoed vrijwilliger van september en oktober 2022

Hij was huisarts, verkent het zwerk vanuit een zweefvliegtuig, is vrijwilliger bij CRASH ’40-’45 in Aalsmeerderbrug en bij het Fort van Hoofddorp, maar bovenal is hij fortengids. Gijs Dirkzwager leidt u rond in, rondom en over de forten van Haarlemmermeer. Weet er alles, althans heel veel, vanaf en deelt zijn kennis over de forten, de Stelling van Amsterdam waar ze onderdeel van uitmaken èn over hun omgeving graag met belangstellende bezoekers. Dat doet hij al een aantal jaar en hij zet er zich met ziel en zaligheid voor in. Daarom heeft het 🍀 De Klaverman behaagd, uiteraard als altijd in overleg met de redactie van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer, Gijs te bestempelen tot dé erfgoedvrijwilliger van het vroege najaar van 2022 en daarmee van het Erfgoed journaal aflevering 5. Het daarbij behorende versiersel is als altijd het ‘Doosje Geluk’, een kleinood met een knipoog dat niettemin symbool staat voor een grote blijk van waardering. Niet alleen voor het werk van Gijs als fortengids, maar voor de bijdragen die alle erfgoed vrijwilligers in Haarlemmermeer leveren aan de forten, musea en gemalen – in welke rol dan ook. Klik op de foto van Gijs Dirkzwager om de overhandiging van het felbegeerde geluksdoosje zelf mee te maken!

 

ANDRÉ EELMAN
Dé erfgoed vrijwilliger van november en december 2022 

Foto van André Eelman, smid en erfgoed vrijwilliger

De vonken spatten er van af en hij smeedt het ijzer als het heet is: André Eelman. Een echte smid, in hart en nieren – en bovendien al 22 jaar erfgoedvrijwilliger bij Museum Stoomgemaal Halfweg. Beschikt naast de praktische vaardigheden waar geen smid buiten kan over een rijke kennis van historische omstandigheden en filosofische aspecten van zijn vak – waar hij je graag over vertelt. Tijdens dagen dat het stoomgemaal open is voor publiek (raadpleeg de website van het Stoomgemaal) verzorgt de in Amsterdam woonachtige André Eelman kleurrijke demonstraties voor jong en oud. Een belevenis die iedereen een keer moet hebben meegemaakt!

In aflevering 6 van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer komt 🍀 De Klaverman André Eelman in Halfweg bezoeken. En als dank voor André’s jarenlange inzet als erfgoedvrijwilliger krijgt hij het Doosje Geluk, het symbolische en met een klavertje vier getooide geschenk waarmee iedere twee maanden de ontvanger in persoon, maar met hem of haar óók alle andere erfgoed-collega’s een hart onder de riem wordt gestoken. Want zonder onbetaalbare vrijwilligers heeft erfgoed wel een verleden, maar geen toekomst. En daar mag af en toe best wel eens bij worden stilgestaan. Toch?

 

 

Meekijken is makkelijk
Wie is dé erfgoed vrijwilliger van november en december 2022 in het Erfgoed journaal Haarlemmermeer? Dat zie je rond 21 november in de zesde aflevering. Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer is sinds 17 januari 2022 iedere twee maanden weer nieuw en te zien op YouTube, op het witte doek in Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep (voorprogramma bij de beste filmhuisfilms), de website van wethouder Cultuur Marja Ruigrok  èn op o.a. UIT in Haarlemmermeer op Facebook. Maar ook gestreamd bij zeven erfgoed locaties in Haarlemmermeer, op de YouTube-playlist van MeerRadio en op o.a. Oneindig Noord-Holland. Een project van MeerRadio, met Meerdoc als projecteigenaar en uitvoerend producent. Presentatie: Moreen Pattiruhu.

______________________________________________________________________________

De Klaverman zet erfgoed vrijwilligers in Haarlemmermeer in het zonnetje! Foto bij artikel over Erfgoed journaal Haarlemmermeer.Wie bezoekt 🍀 De Klaverman?

De Klaverman bezoekt de leukste erfgoedlocaties in Haarlemmermeer. En: hij komt nooit met lege handen. Integendeel, iedere 2 maanden staat een bijzondere erfgoed vrijwilliger centraal. En ontvangt het ‘Doosje Geluk’! Je ziet 🍀 De Klaverman in elke aflevering van Erfgoed journaal Haarlemmermeer.

Het Erfgoed Journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Supporters zijn provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland.
Volg het Erfgoed journaal op Facebook, op Instagram en op Pinterest.

Sponsors van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer

 

 

Cultureel erfgoed • Erfgoed journaal Haarlemmermeer • MeerRadio • Meerdoc media producties
Cees Vernooij • Elly Brouwer • Els van de Kreke • Loek van de Kreke • De Klaverman • Foppe Kamerling
gemeente Haarlemmermeer • Van der Leij Bouwbedrijven BV • Prins Bernhard Cultuurfonds
J.C. Ruigrok Stichting • Fonds van Zanten • Rabobank Regio Schiphol • Gijs Dirkzwager
Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt erfgoed avontuurlijk in beeld • Filmhuis Pier K Nieuw-Vennep
Erfgoedvisie Haarlemmermeer • Erfgoed Haarlemmermeer • Erfgoed avontuurlijk in beeld