verbindt mensen, media en maatschappij

Bijzondere erfgoed vrijwilligers van Haarlemmermeer

Door bijzondere erfgoed vrijwilligers heeft cultureel erfgoed in Haarlemmermeer volop toekomst. Daarom bezoekt De Klaverman in elke aflevering van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer er eentje. Hij of zij ontvangt een ‘Doosje Geluk’ als blijk van waardering voor inzet, ziel en zaligheid. Op deze pagina verschijnen alle erfgoed vrijwilligers die door De Klaverman van Erfgoed journaal Haarlemmermeer feestelijk in het zonnetje zijn gezet.

Cees Vernooij, erfgoed vrijwilliger bij Stoomgemaal Halfweg in het Erfgoed journaal HaarlemmermeerCEES VERNOOIJ
Dé erfgoed vrijwilliger van januari en februari 2022

Cees Vernooij is dé erfgoed vrijwilliger in aflevering 1 van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Hij is al 11 jaar actief bij Museum Stoomgemaal Halfweg in Halfweg (vlakbij Sugar City). Een echte techneut, die als stoker zijn steentje bijdraagt aan het instandhouden van dit prachtige boezemgemaal. Klik op de foto van Cees hierboven om zijn fragment uit het Erfgoed journaal Haarlemmermeer te zien.

Cees Vernooij weet alles van hele grote en kleinere stoommachines, is een enthousiaste  teamplayer en combineert zijn professionele kennis met zijn inzet als erfgoed vrijwilliger. 🍀 De Klaverman bezocht hem in januari 2022 en het was reuze gezellig. Het ‘Doosje Geluk’ staat bij Cees Vernooij thuis op een ereplaatsje, ergens in Haarlemmermeer. Erfgoed? Rétegoed! Gefeliciteerd, Cees. Succes, nog vele jaren en… geniet er van. Natuurlijk is zijn onderscheiding ook net zo goed van toepassing op alle andere vrijwilligers van Stoomgemaal Halfweg. Klasse, dames en heren!

 

ELLY BROUWER
Dé erfgoed vrijwilliger van maart en april 2022

Elly Brouwer-Erftemeijer is dé erfgoed vrijwilliger in aflevering 2 van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Zij is al jaren publieksmedewerker bij het Kunstfort bij Vijfhuizen. Elly geniet er van om bezoekers van het Kunstfort te ontvangen en wegwijs te maken in het fort. En signaleert dat gasten allerlei redenen hebben om deze erfgoedlocatie te bezoeken: beeldende kunst, het fort zelf of de fraaie landschappelijke ligging.

Aanleiding voor 🍀 De Klaverman om Elly Brouwer op te zoeken, met haar in gesprek te gaan én het ‘Doosje Geluk’ te overhandigen: de aanmoedigingstrofee voor bijzondere erfgoed vrijwilligers in Haarlemmermeer. Erfgoed? Rétegoed! Gefeliciteerd, Elly. Succes, nog vele jaren en… geniet er van. En niet te vergeten: bedankt voor de mooie bloemen! Natuurlijk is Elly’s onderscheiding net zo goed van toepassing op alle andere vrijwilligers van Kunstfort bij Vijfhuizen. Bedankt voor jullie inzet en betrokkenheid!

Klik op de foto van Elly Brouwer om haar fragment uit het Erfgoed journaal Haarlemmermeer (aflevering 2) te zien. Het Kunstfort zoekt overigens nog vrijwilligers. Belangstelling? Stuur een mailtje naar erfgoedjournaal@meerdoc.nl en wij brengen u graag in contact.

 

ELS EN LOEK VAN DE KREKE
Dé erfgoed vrijwilligers van mei en juni 2022

Zij hebben groene vingers en zetten de bloemetjes buiten! Els en Loek van de Kreke zijn dé erfgoedvrijwilligers van Erfgoed journaal Haarlemmermeer nr. 3. Met z’n tweeën (en samen met anderen) steken zij veel tijd in het onderhouden en verfraaien van de tuin op het Fort van Hoofddorp. En dat is te zien: van het late voorjaar tot en met de herfst is de tuin een kleurrijk feest voor het oog. Ga maar eens kijken, als u daar in de buurt bent! Els van de Kreke krijgt daarom van  🍀 De Klaverman het ‘Doosje Geluk’: een kleine blijk van grote waardering voor bijzondere erfgoed vrijwilligers van Haarlemmermeer. Voor hun inzet, ziel, zaligheid en vrije tijd. Voor Loek was er een alternatief presentje, uiteraard ook in de vorm van een klavertje vier: het symbool van het Erfgoed Journaal. Klik op de foto om Els en Loek in het zonnetje te zien staan.

 

FOPPE KAMERLING
Dé erfgoed vrijwilliger van juli en augustus 2022

Foppe Kamerling heeft “meerdere petten op” bij de Stichting Meer-Historie, maar is in elk geval minstens één keer in de week aanwezig in De Witte Boerderij in Hoofddorp. Daar is hij collectiebeheerder en dat is een verantwoordelijke taak. Want niet alleen beschikt De Witte Boerderij al over een grote collectie (gebruikte) voorwerpen uit een recent en minder recent verleden in Haarlemmermeer, er komt met de regelmaat van de klok ook nog nieuwe collectie bij. Meestal van mensen die, wat meer op leeftijd, kleiner gaan wonen en vinden dat hun historische inboedel een vertrouwd adres moet krijgen – met het oog op de historie en het erfgoed van Haarlemmermeer.

In aflevering 4 van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer ontvangt Foppe Kamerling het ‘Doosje Geluk’ van  🍀 De Klaverman. Een kleine blijk van grote waardering voor bijzondere erfgoed vrijwilligers van Haarlemmermeer. Voor hun inzet, ziel, zaligheid en vrije tijd. Bedankt, Foppe – ook voor de gezellige ontvangst, compleet met Bossche Bollen en versche koffie, in Hoofddorp!

 

GIJS DIRKZWAGER
Dé erfgoed vrijwilliger van september en oktober 2022

Hij was huisarts, verkent het zwerk vanuit een zweefvliegtuig, is vrijwilliger bij CRASH ’40-’45 in Aalsmeerderbrug en bij het Fort van Hoofddorp, maar bovenal is hij fortengids. Gijs Dirkzwager leidt u rond in, rondom en over de forten van Haarlemmermeer. Weet er alles, althans heel veel, vanaf en deelt zijn kennis over de forten, de Stelling van Amsterdam waar ze onderdeel van uitmaken èn over hun omgeving graag met belangstellende bezoekers. Dat doet hij al een aantal jaar en hij zet er zich met ziel en zaligheid voor in. Daarom heeft het 🍀 De Klaverman behaagd, uiteraard als altijd in overleg met de redactie van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer, Gijs te bestempelen tot dé erfgoedvrijwilliger van het vroege najaar van 2022 en daarmee van het Erfgoed journaal aflevering 5. Het daarbij behorende versiersel is als altijd het ‘Doosje Geluk’, een kleinood met een knipoog dat niettemin symbool staat voor een grote blijk van waardering. Niet alleen voor het werk van Gijs als fortengids, maar voor de bijdragen die alle erfgoed vrijwilligers in Haarlemmermeer leveren aan de forten, musea en gemalen – in welke rol dan ook. Klik op de foto van Gijs Dirkzwager om de overhandiging van het felbegeerde geluksdoosje zelf mee te maken!

 

ANDRÉ EELMAN
Dé erfgoed vrijwilliger van november en december 2022 

Foto van André Eelman, smid en erfgoed vrijwilliger

De vonken spatten er van af en hij smeedt het ijzer als het heet is: André Eelman. Een echte smid, in hart en nieren – en bovendien al 22 jaar erfgoedvrijwilliger bij Museum Stoomgemaal Halfweg. Beschikt naast de praktische vaardigheden waar geen smid buiten kan over een rijke kennis van historische omstandigheden en filosofische aspecten van zijn vak – waar hij je graag over vertelt. Tijdens dagen dat het stoomgemaal open is voor publiek (raadpleeg de website van het Stoomgemaal) verzorgt de in Amsterdam woonachtige André Eelman kleurrijke demonstraties voor jong en oud. Een belevenis die iedereen een keer moet hebben meegemaakt!

In aflevering 6 van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer komt 🍀 De Klaverman André Eelman in Halfweg bezoeken. En als dank voor André’s jarenlange inzet als erfgoedvrijwilliger krijgt hij het Doosje Geluk, het symbolische en met een klavertje vier getooide geschenk waarmee iedere twee maanden de ontvanger in persoon, maar met hem of haar óók alle andere erfgoed-collega’s een hart onder de riem wordt gestoken. Want zonder onbetaalbare vrijwilligers heeft erfgoed wel een verleden, maar geen toekomst.

 

CHRISTOPHER KOKHUIS
Dé erfgoed vrijwilliger van februari en maart 2023

Hij staat liever vóór de tap dan er achter – en dat De Klaverman dan gezellig een bescheiden drupje meedrinkt, dat lijkt hem een uitstekend idee. Christopher Kokhuis is vrijwillig beheerder van het Fort van Hoofddorp, aan de Geniedijk ter plaatse. Vlakbij molen De Eersteling. Van tijdelijk niet-functionerend sanitair tot en met langslepende kwesties het energieverbruik regarderende: Christopher is niet alleen van de partij, maar ook van zessen klaar. Hij steekt best veel tijd en moeite in het Fort van Hoofddorp en verdient dan ook een onderscheiding voor zijn inzet, ziel en zaligheid. Die onderscheiding krijgt hij overhandigd door De Klaverman -in de eerste aflevering van het tweede seizoen van Erfgoed journaal Haarlemmermeer- in de vorm van de gloednieuwe glazen onderzettertjes met het klavertje vier-symbool, die Ineke Kamman van Mozaineke speciaal voor ons heeft gemaakt. Christopher Kokhuis was zeer ingenomen met zijn bijzondere cadeautje en kondigde (buiten het zicht van de camera’s) aan Glasatelier Mozaineke binnenkort met een bezoek te vereren.

Zie hier hoe Christopher Kokhuis, ter gelegenheid van het eerste Erfgoed journaal Haarlemmermeer in het tweede seizoen, De Klaverman 🍀 ontvangt in het Fort van Hoofddorp! Gefeliciteerd Christopher, en nog veel plezier en succes bij het Fort.

 

MARY HOPMAN
Dé erfgoed vrijwilliger van april en mei 2023

Zij is vrijwillig secretaris van twee stichtingen rond Cultureel Centrum Stompe Toren (CCST) en houdt zich bezig met zo’n beetje alle aspecten van dit historische kerkje in Spaarnwoude, gemeente Haarlemmermeer. Mary Hopman heeft haar klavertje vier in de vorm van een glazen onderzettertje van Mozaïneke daarom meer dan verdiend! Dat klavertje staat voor ‘dank je wel’, voor een hart onder de riem en voor veel waardering voor Mary’s jarenlange inzet als erfgoed vrijwilliger. De Klaverman 🍀reisde op een meer dan ijskoude dag in januari naar Spaarnwoude om Mary Hopman in het zonnetje te zetten en haar heur geschenk te overhandigen. En wat bleek? Ten eerste: ook twee andere bestuursleden van Stompe Toren waren, dik aangekleed, van de partij. En ten tweede: Mary had, speciaal voor deze gelegenheid, een ovenheerlijke appeltaart gebakken, met als ‘geheim’ ingrediënt sukade – en mede dat maakte hem bepaald niet te versmaden. Dit jaar heeft Stompe Toren weer een heleboel leuke evenementen. Zoals op 7, 14, 21 en 28 mei een expositie van natuurschilderijen van de hand van Georgie Wybenga, op 28 mei een concert door celliste Odette Oostwouder met pianobegeleiding en op 25 juni een concert van het Haarlem Clarinet Choir, dat al 32 jaar een breed repertoire bij elkaar blaast: van salsa tot klassiek en van pop tot barok-and-roll. Check de CCST-website voor details en kijk hier naar Mary en De Klaverman, onder het verbindende motto ‘Heel Haarlemmermeer bakt’, althans in Spaarnwoude.

 

BRAM VERBEEK
Dé erfgoed vrijwilliger van juni en juli 2023

Bram VerbeekBram Verbeek is de beheerder van De Witte Boerderij in Hoofddorp, het onderkomen van Meer-Historie. Vroeger was hij penningmeester van die club, toen zijn termijn afliep bleef hij als vrijwilliger nauw betrokken. Dat deed hij naast zijn eigenlijke werk, als agrariër, in één bedrijf samen met zijn broers. En naast het nodige bestuurlijke werk, waaronder het lidmaatschap van de gemeenteraad van Haarlemmermeer. Anno nu telt Bram Verbeek het respectabele aantal van 86 lentes en nog steeds is hij volop in de weer om De Witte Boerderij te onderhouden en waar mogelijk nog verder te verfraaien. Verbeek ontving al eerder onderscheidingen, maar het officiële Klavertje Vier van het Erfgoed journaal was daar nog niet bij…. Onlangs echter bezocht 🍀 De Klaverman dan toch De Witte Boerderij om Bram Verbeek te huldigen voor zijn jarenlange inzet. En natuurlijk om het daarbij behorende versiersel aan te reiken: het door Glasatelier Mozaïneke exclusief vervaardigde glazen onderzettertje in de vorm van een klavertje vier. In de derde aflevering van het tweede seizoen van Erfgoed journaal Haarlemmermeer kun je dat allemaal zien.

 

ERNO KILJAN
Dé erfgoed vrijwilliger van augustus en september 2023

In het Fort van Aalsmeer is onder andere het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 gevestigd. Dat beschikt over een interessante collectie van meer dan 5.000 voorwerpen, variërend van vliegtuigonderdelen tot en met zelfgebouwde radiootjes, waarmee tijdens de Duitse bezetting van Nederland illegaal naar Radio Oranje geluisterd kon worden. Conservator is hier Erno Kiljan. De Klaverman 🍀 ontmoette Erno in de zogenoemde Spitfirehal van CRASH ’40-’45 en bevroeg hem over zijn werkzaamheden als erfgoedvrijwilliger. Zo komen we te weten dat het een belangrijk aspect van zijn werk is om te bepalen in welke deelcollectie nieuwe voorwerpen die het museum binnenkrijgt ondergebracht moeten worden. Erno’s favoriete onderdeel van de collectie is het wrak van de Fokker D-21 waarover het museum beschikt. De D-21 was een klein jachttoestel dat in dienst was bij de Nederlandse strijdkrachten en werd ingezet in de mei-oorlog van 1940. Vanzelfsprekend kreeg Erno Kiljan het glazen Klavertje Vier uitgereikt. Dat is een glazen onderzettertje met de beeltenis van een klavertje vier, het symbool van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Een mooie bekroning voor Erno’s inzet, ziel en zaligheid als erfgoed vrijwilliger. Bekijk het gesprek met Erno Kiljan in de vierde uitzending van het tweede seizoen van Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Op YouTube of in Filmhuis C. in Nieuw-Vennep.

 

ERIKA STEINBUCH
Dé erfgoed vrijwilliger van oktober
en november 2023

Zij is een ‘fortenvrouw’ in hart en nieren en verzorgt rondleidingen op zowel het Fort bij Aalsmeer (waarin o.a. het Luchtoorlog- en verzetsmuseum CRASH ’40-’45 is gevestigd) en het Fort van Hoofddorp, aan de geniedijk en naast molen De Eersteling. Fortengids Erika Steinbuch geniet er van om haar kennis van deze forten met bezoekers te delen. En om jonge en oudere fortgangers te wijzen op de specifieke eigenaardigheden en bijzondere plekjes van deze krijgskundige relicten van meer dan 100 jaar oud. “Ieder fort heeft zo z’n eigen karakter en aparte dingen,” zegt Erika, “en dat maakt elk fort ook weer uniek.” Erika Steinbuch leidt bezoekers niet alleen rond over forten, maar ook wel eens ‘om de tuin’. Dat zit zo. Bovenop het Fort van Hoofddorp is een prachtige tuin ontstaan, die door Els en Loek van de Kreke (bijna) dagelijks wordt vertroeteld. En natuurlijk zit er in een rondleiding van Erika in Hoofddorp óók een bezoek aan die rijkbegroeide fortentuin. De Klaverman overhandigde Erika haar glazen 🍀 Klavertje Vier, het symbool van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Gemaakt door Ineke Kamman uit Hoofddorp en dé trofee die waardering tot uitdrukking brengt voor de meest bijzondere erfgoedvrijwiligers van Haarlemmermeer. Erika: “Erfgoed? Rétegoed!” Klik op de foto voor Erika’s moment of fame.

 

LESLIE VAN DER SCHAAFF
Dé erfgoed vrijwilliger van november 2023 en januari 2024

Ze zeggen wel eens dat de beste bestuurslui aan wal staan, maar dat is heus niet altijd zo. Bij  CRASH ’40-’45 in Aalsmeerderbrug zetelen ze gewoon in het bestuur. En soms zitten ze zelfs naast 🍀 De Klaverman, zoals in de zesde aflevering van het tweede seizoen van Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Leslie van der Schaaff is al ruim 10 jaar penningmeester van die club en daarmee van het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum in Aalsmeerderbrug. Want, en dat wordt soms vergeten, de meeste bestuurders in erfgoedland zijn óók vrijwilligers. In het dagelijks leven is Leslie van der Schaaff hoofd administratie bij een bouwcombinatie in de regio en naar eigen zeggen is hij geïnteresseerd in alles wat een vleugel heeft. Aanvankelijk alleen militair, maar allengs ook qua burgerluchtvaart. Leslie steekt veel ziel en zaligheid in CRASH ’40-’45 en daarom heeft het de redactie van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer, wederom met unanieme stemmen, behaagd om De Klaverman te verzoeken hem het Glazen Klavertje 4 als ultiem huldeblijk te overhandigen. En zo geschiedde onlangs in de sfeervolle ‘mess’ van het Fort bij Aalsmeer, in het bijzijn van getuigen. Waarvan acte via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=J8H6sz_5y38

 

HENK KOELMAN
Dé erfgoed vrijwilliger van februari en maart 2024

Henk Koelman is al vele jaren bestuurslid bij de stichting Vrienden van de Stompe Toren. Deze vrienden bestaan ter ondersteuning van de culturele activiteiten die een andere stichting, Cultureel Centrum Stompe Toren Spaarnwoude, in en rond het kerkje De Stompe Toren organiseert. Henk is getrouwd in en ook een beetje met het kerkje. Hij weet er werkelijk (bijna?) alles van en heeft ook een hele berg publicaties over de Stompe Toren op zijn naam staan. In de eerste aflevering van het derde seizoen van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer krijgt Henk het 🍀 Glazen Klavertje Vier (exclusief en met de hand vervaardig door Ineke Kamman uit Hoofddorp) en feliciteert De Klaverman hem met zijn 28e verjaardag 😉 . Bovendien is Henk dit jaar 30 jaar actief in Spaarnwoude! Koelman draagt bij dit alles een feestelijke vlinderdas met een stars and stripes-patroon. Dat is ter ere van Amerikaanse donateurs van de stichting Vrienden van de Stompe Toren, want zelfs daar heeft het voormalige godshuisje fans. Het culturele seizoen van De Stompe Toren begint dit jaar op 5 mei a.s. (Bevrijdingsdag) om 12.00 uur. Om 13.30 opent wethouder Marja Ruigrok het culturele seizoen. 14.00 uur is er een concert van gemengd koor Haarlem Zuid-West (38 zangers en zangeressen) o.l.v. dirigent Henny Brouwer.

 

INEKE KAMMAN
Dé erfgoed vrijwilliger van mei en juni 2024

In andere afleveringen van De Klaverman waren steeds bijzondere vrijwilligers te gast die werkzaam zijn bij een erfgoedlocatie in Haarlemmermeer. De bijzondere erfgoed vrijwilliger van mei en juni is dat niet. Ineke Kamman is glaskunstenares en maakte voor het tweede seizoen de glazen onderzettertjes met een afbeelding van een klavertje vier. Dat onderzettertje reikt De Klaverman elke 2 maanden uit. Ineke stelde de handgemaakte klavertjes belangeloos ter beschikking. Vervolgens bood zij ook voor de seizoenen 3 (2024) en 4 (2025) deze geliefde kleinoden aan. Opnieuw als vrijwilliger en dus onbetaalbaar. Het minste wat 🍀 De Klaverman in ruil kon doen was Ineke in de bloemen en in het zonnetje zetten – en zo geschiedde. Een gefilmd verslag daarvan in de 2e aflevering van het 3e seizoen van Erfgoed journaal Haarlemmermeer. Ineke exposeert regelmatig in binnen- en buitenland en permanent in Galerie 20 in Hillegom (Hoofdstraat 124), waar u ook Ineke’s befaamde glazen bloementuinen kunt bewonderen. De website van Ineke: https://inekekamman.com

 

Meekijken is makkelijk
Wie is dé erfgoed vrijwilliger van juli en augustus 2024 in het Erfgoed journaal Haarlemmermeer? Dat zie je eind april a.s. in de tweede aflevering van het derde seizoen. Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer is sinds 17 januari 2022 iedere twee maanden weer nieuw en te zien op YouTube, op het witte doek in Filmhuis C. in Nieuw-Vennep (voorprogramma bij de beste filmhuisfilms), de website van wethouder Cultuur Marja Ruigrok  èn op o.a. UIT in Haarlemmermeer op Facebook. Maar ook gestreamd bij zeven erfgoed locaties in Haarlemmermeer, op de YouTube-playlist van MeerRadio en op o.a. Oneindig Noord-Holland. Een project van stichting Meerdoc in samenwerking met onder andere MeerRadio.

______________________________________________________________________________

De Klaverman zet erfgoed vrijwilligers in Haarlemmermeer in het zonnetje! Foto bij artikel over Erfgoed journaal Haarlemmermeer.Wie bezoekt 🍀 De Klaverman?

De Klaverman bezoekt de leukste erfgoedlocaties in Haarlemmermeer. En: hij komt nooit met lege handen. Integendeel, iedere 2 maanden staat een bijzondere erfgoed vrijwilliger centraal. En ontvangt een leuk cadeautje! Je ziet 🍀 De Klaverman in elke aflevering van Erfgoed journaal Haarlemmermeer.

Het Erfgoed Journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Supporters zijn provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland.
Volg het Erfgoed journaal op Facebook, op Instagram en op Pinterest.

Erfgoed journaal Haarlemmermeer wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sponsors van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer

 

 

Cultureel erfgoed • Erfgoed journaal Haarlemmermeer • MeerRadio • Meerdoc media producties
Cees Vernooij • Elly Brouwer • Els van de Kreke • Loek van de Kreke • De Klaverman • Foppe Kamerling
gemeente Haarlemmermeer • Van der Leij Bouwbedrijven BV • Prins Bernhard Cultuurfonds
J.C. Ruigrok Stichting • Fonds van Zanten • Rabobank Regio Schiphol • Gijs Dirkzwager
Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt erfgoed avontuurlijk in beeld • Filmhuis Pier K Nieuw-Vennep
Erfgoedvisie Haarlemmermeer • Erfgoed Haarlemmermeer • Erfgoed avontuurlijk in beeld