verbindt mensen, media en maatschappij

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk bezoekt workshop over nepnieuws en cyberpesten

De commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, Arthur van Dijk, brengt op 22 januari a.s. een bezoek aan Radio Aalsmeer. Dat doet hij om een mediaworkshop over nieuws, nepnieuws en cyberpesten bij te wonen – en er ook zelf aan deel te nemen. Niet zonder reden: nepnieuws en cyberpesten zijn immers ‘trending topics’ in Nederland. Van Dijk gaat daar met scholieren over in gesprek.

Foto van Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland; te gast bij de leukste media workshops
Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland

De workshop Nieuws=Nieuws.Toch!? is speciaal ontwikkeld om leerlingen van het middelbaar onderwijs gereedschap aan te reiken om meer inzicht te krijgen in (nep)nieuws en cyber- pesten. En wordt daarom breed gewaardeerd als een bijdrage aan burgerschapsvorming. Dat is het vormen van leerlingen die actief meedoen aan de samenleving en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Burgerschapsvorming gaat onder andere over democratie en mediawijsheid. De commissaris is benieuwd hoe dit alles in deze mediaworkshop wordt behandeld.

Alkwin Kollege Uithoorn ontmoet de commissaris
Klopt het nieuws dat ik hoor of lees wel echt? Op social media, maar ook op radio en TV? Wanneer is een bericht betrouwbaar? En: moet ik alles maar klakkeloos delen en liken, of denk ik eerst na over wat de gevolgen voor een ander kunnen zijn? Tijdens de workshop dealen leer­lingen van klas 1 van het Alkwin Kollege in Uithoorn met deze en andere onderwer­pen. Tegelijk leren ze een nieuwsbe­richt over (nep)nieuws en cyberpesten voorlezen als een echte nieuwslezer. Tenslot­te wordt een eigen, zelfgemaakte ‘nieuwsuitzending’ opgenomen. Dat programma zendt Radio Aalsmeer ook werkelijk uit.

Al honderden deelnemersNieuws=Nieuws. Toch!? Officieel T-shirt van de leukste media workshops voor het VO
De mediaworkshop is een productie van Meerdoc, ontwikkeld in samenwerking met onderwijsdeskundigen en docenten. Medewerkers van omroepen dragen er aan bij. De workshop Nieuws=Nieuws. Toch!? voor middelbare scholen (klassen 1/2 en 3/4) heeft al honderden deelnemers ontvangen. De workshop wordt aangeboden bij lokale mediastations in Aalsmeer, Amsterdam, Hoofddorp, Haarlem, Noordwijk en Katwijk. Deze workshop als middelbare school ook boeken? Dat kan. Neem contact op voor meer informatie.

Frequenties en terugluisteren
Radio Aalsmeer is te beluisteren via 105.9 FM in de ether, 99.0 FM op de kabel, digitaal radiokanaal 868 (Caiway) en via de site www.radioaalsmeer.nl. Uitzending gemist? Ga naar radioaalsmeer.nl/uitzending-gemist. Volg Radio Aalsmeer ook op Twitter (@RadioAalsmeer) en www.facebook.com/radioaalsmeer.