verbindt mensen, media en maatschappij

Bijna 180 jaar oud, maar daar maalt De Leeghwater in Buitenkaag niet om

Gemaal Leeghwater in Buitenkaag is niet toegankelijk voor het publiek, maar wèl voor het Erfgoed journaal Haarlemmermeer. In de tweede aflevering van het derde seizoen een reportage over dit gemaal uit 1845, dat de eerste van de 3 gemalen was die het Haarlemmermeer droog pompten. Volgend jaar viert De Leeghwater zijn honderdtachtigste verjaardag. Maar daar maalt hij niet minder om want…. hij werkt nog steeds!

Verduurzaam je monument
Een monument verduurzamen? Klinkt mooi, maar: hoe doe je dat? Het Erfgoed journaal werd uitgenodigd in de Amstelkerk in Amsterdam. Twee deskundigen, van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en van Stadsherstel Amsterdam, vertellen o.a. hoe de Amstelkerk is verduurzaamd. En geven goede raad voor monumenteneigenaren die ook willen verduurzamen. 

Kom over de brug
Bart Buijs is brugwachter van de Halfweg-Zwanenburg brug in Zwanenburg. Die brug, uit 1948, werd onlangs grondig gerestaureerd. En alle bruggen van Zwanenburg samen bestaan in 2024 precies 125 jaar. Volgens Bart is het daarom nu het aangewezen moment voor een bruggenmonument.  Wij gingen een kijkje nemen in Zwanenburg en Bart kwam daar aanlopen over de brug.

Ineke Kamman ontvangt de Klaverman
Glaskunstenares Ineke Kamman uit Hoofddorp is bekend om haar prachtige glazen bloementuinen, maar ook door haar handgemaakte Glazen Klavertjes Vier. Zij exposeert in binnen- en buitenland en draagt het Erfgoed journaal Haarlemmermeer een warm hart toe. Alle reden voor De Klaverman nu Ineke eens zelf in de bloemetjes te zetten.

Lego-model Stoomgemaal Halfweg

Erfgoed UITtips maand mei 2024
In de rubriek Erfgoed UITtips in het journaal het openingsevenement op 5 mei a.s. in de Stompe Toren Spaarnwoude, met o.a. wethouder Marja Ruigrok; de Stoomdagen en een model van Legostenen op 10 en 11 mei in Stoomgemaal Halfweg (Lego-model eveneens te zien op 2 juni) en ook op 11 mei een dag geheel gewijd aan het jachtvliegtuig Fokker D.XXI in CRASH ’40-’45 in Aalsmeerderbrug.

Foto Gemaal Leeghwater: Beeldcollectie van het Historisch Archief Haarlemmermeer te Hoofddorp/Noord-Hollands Archief. Foto Lego-model Stoomgemaal Halfweg: Ruud Wever.
Het project Erfgoed journaal Haarlemmermeer wordt mede mogelijk gemaakt door: