verbindt mensen, media en maatschappij

Australische Spitfire-piloot stortte neer in Abbenes, maar bracht verse aardbeien naar Churchill – in hartje Londen

Op 21 februari 1945 stortte RAF-piloot John D. Carmichael neer bij Abbenes. Hij kwam terecht achter hoeve Vondel’s Landleeuw. De Duitsers aasden zwaar op hem, maar het verzet bracht John in veiligheid. In juni 1945, na de bevrijding, vloog hij terug naar Londen met de eerste verse aardbeien uit Haarlemmermeer. Hij overhandigde ze aan premier Winston Churchill en de Engelse koning van toen, King George VI, in hartje Londen.

De restanten van John’s Spitfire rusten in CRASH Luchtoorlog- en verzetsmuseum ’40-’45 in Aalsmeerderbrug. In het tweede  Erfgoed journaal Haarlemmermeer van het 2e seizoen zie je een reportage over dit bijzondere verhaal, dat ook tijdens het Spitfire Weekend 2023 (maart jl.) aan de orde kwam. In CRASH ’40-’45 vind je een compleet model van de Spitfire, plus motoren, onderdelen en accessoires. Vind je historische luchtjagers mooi? Ga dan… vliegensvlug naar Aalsmeerderbrug. Rick Franke (foto rechts) praat je graag bij.

Ben je nou helemáál gekazematteerd?
Ook in het 2e Erfgoed journaal Haarlemmermeer van het 2e seizoen een reportage van Benjamin en Chiara. Zij gingen naar de Batterij aan de Sloterweg. Die ligt -logisch?!- aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp en is een gekazematteerde batterij, een soort bunker die bewapend kan worden met kanonnen en mitrailleurs. Vlak in de buurt daar liggen ook nog acht munitiebunkers. Uit de fities. Munitie zit er nu niet meer in, maar wel kunstenaars. En die zorgen af en toe voor creatief vuurwerk…. De plek is GinDS genoemd en waarom dat is en hoe dat zit, dat zie je op YouTube, TikTok en Instagram.

                                                                             Voor altijd zelfstandig – met pioniersmentaliteit
Voor de verandering duikt Erfgoed journaal Haarlemmermeer in de toekomst en dat doen we samen met wethouder Marja Ruigrok. Hoe ziet Haarlemmermeer er over 10 of 20 jaar uit? Zijn we dan onderdeel van Amsterdam? En: hoe stedelijk is onze polder straks?

Kortom, koffiedik kijken en dat alles naar aanleiding van de tentoonstelling De Grote Omslag in Haarlemmermeer, die nu actueel is in het Historisch Museum in Hoofddorp. Je ziet hoe de agrarische Haarlemmermeer van toen transformeerde in het dynamische, her en der bijna stedelijke gebied van nu. “In mijn beleving zal Haarlemmermeer,” zegt Ruigrok in het Erfgoed journaal, “altijd zelfstandig blijven. Met de pioniersmentaliteit van toen, die ook nu nog volop aanwezig is.” Saillant is hoe de politiek, maar ook de burgers in Haarlemmermeer, al vanaf de jaren ’50 vreesden ‘opgeslokt’ te worden door Amsterdam en -in mindere mate- Haarlem. De tentoonstelling laat zien dat men het eigene en het agrarische karakter heel lang graag koesterde, tot het tij toch keerde.

Hoog bezoek voor een Stompe Toren
Op 7 mei a.s. komt de Burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, het culturele seizoen openen in Spaarnwoude. In het historische (voormalige) kerkje Stompe Toren. Daarna speelt het zigeunerorkest Ogto Gadjè in de prachtige akoestiek van dit deels 13e eeuwse bouwsel Nederlandse interpretaties van traditionele zigeunermelodieën, met zelfs kezmer-, jazz-, en tango invloeden. Erfgoed journaal Haarlemmermeer houdt wel van een vrolijke noot en blikt alvast luisterrijk vooruit. Bovendien interviewen we de burgemeester op 7 mei op de zelfde locatie en dan nemen we ook Ogto Gadjè onder de loep.

Jeetje! Wat een heerlijke appeltaart Mary!
Mary Hopman
van Cultureel Centrum Stompe Toren nodigde De Klaverman daar al eerder uit en bakte zelfs een appeltaart voor hem. Mèt veel sukade. Lekker hoor! Je ziet het allemaal in het 2e Erfgoed journaal Haarlemmermeer van het 2e seizoen. En Mary verklapt dat zij wel vaker bakt. Niet alleen appeltaart, mar ook ovenheerlijke cakes.

Combiticket Stoomgemaal en Cruquius
Tenslotte in het Erfgoed journaal: het combiticket voor twee gemalen in Haarlemmermeer: Cruquius en Halfweg. In geselecteerde weekends in heel 2023 krijg je een monumentale korting als je bij allebei langsgaat. Het Erfgoed journaal laat zien hoe dat werkt én wat je allemaal verwachten kunt, zowel in poldergemaal Cruquius als in boezemgemaal Halfweg. Wat het verschil is tussen die twee? Dat zoek je gewoon zelf maar eens op! Check Erfgoed journaal Haarlemmermeer: https://youtu.be/XUNSO_BLXrA

Deelnemende erfgoedlocaties
Het Erfgoed journaal is een productie van Meerdoc in samenwerking met MeerRadio. Deelnemers zijn: Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Historisch Museum Haarlemmermeer, CRASH ’40-’45 (Aalsmeerderbrug), Cultureel Centrum Stompe Toren Spaarnwoude, Fort van Hoofddorp en Museum Stoomgemaal Halfweg.

Sponsors Erfgoed journaal Haarlemmermeer
Het Erfgoed journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Medewerking is er van provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland. De redactie van Erfgoed journaal Haarlemmermeer bestaat uit Rick Franke, Femme Hammer, Gert van Kalsbeek, Geertje van Emmerik, Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen. Aan de zesde aflevering werkten verder o.a. mee: Walter Kok, Mary Hopman, Vita Joy Bresser, Marja Ruigrok, Mirjam Schoenmaker, Ruud Wever, Anne Joustra, Stadsherstel Amsterdam, Eric Baars, Daan van Limburg Stirum, Fieke de Boeck, Arjen Polman, Meurkens & Meurkens, GinDS, Ogto Gadjè, RAV Animated Visuals, Benjamin en Chiara, Eric Westerop, Carolien Geeve, Roel van Luijk en Olga Kat.

Op YouTube èn op het witte doek!
Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer zie je op YouTube, maar wordt ook actief gepromoot via social media en gestreamd door o.a. Oneindig Noord-Holland, MeerRadio en de betrokken erfgoedlocaties. Je kunt het ook zien via deze facebookpagina. In het voorprogramma van films in C. in Nieuw-Vennep is Erfgoed journaal Haarlemmermeer ook te zien, voorafgaand aan de mooiste filmhuis films. On wide screen. Zo komt erfgoed in de polder niet alleen avontuurlijk in beeld, maar ook bij een steeds breder publiek. Volg ons ook op Instagram en Pinterest.

Kijk je mee? Abonneer je via YouTube [zie videolink in de lead van dit artikel] of stuur een mailtje aan erfgoedjournaal@meerdoc.nl en ontvang een e-mail attendering als er een nieuwe aflevering klaarstaat.

Erfgoed journaal Haarlemmermeer wordt mede mogelijk gemaakt door: