verbindt mensen, media en maatschappij

Vrijwilligers en films, trammetjes en kindergidsen in vijfde Erfgoed journaal Haarlemmermeer

Erfgoedvrijwilligers zijn dringend gewenst in Haarlemmermeer. Alle locaties zijn op zoek naar de meest uiteenlopende (ervarings)deskundigen. Van alle leeftijden, want je bent bijna nooit te jong of te oud om een steentje bij te dragen. In het 5e Erfgoed journaal Haarlemmermeer vertellen twee enthousiaste fortendames meer over de vele mogelijkheden om je vrije tijd zinvol èn gezellig door te brengen bij forten, musea of gemalen. Maar er is nog veel meer te beleven in deze aflevering!

We gaan naar Moerwijk. Ga je mee?
We gaan met een tram uit 1952 van Nieuw-Vennep naar Den Haag. En weer terug, natuurlijk, want die tram hoort thuis in het Nederlands Transport Museum. Z’n generatiegenoten zie je in volle glorie door Den Haag en Scheveningen sjezen. Dat is de Tourist Tram, waar de in heel Nederland wereldberoemde ex-DJ Eric de Zwart één van de vrijwillige bestuurders is. Hans Altena van het NTM vertelt je het fijne over deze oudgediende trams van de HTM. En laat horen dat hij het Haagse accent een warm hart toedraagt. Net als wij natuurlijk 😊.

Filmklassiekers op het witte doek
Oók in Nieuw-Vennep is de Maand van het Nederlandse film-erfgoed. In Filmhuis Pier K zie je een maand lang alleen maar erkende en toekomstige klassiekers van Nederlandse cineasten. Als eerbetoon aan de Dutch Cinema – te beginnen met de legendarische film Fanfare van Bert Haanstra. Ongeveer net zo oud als dat Haagse trammetje, maar beide ‘sporen’ anno nu ook nog steeds prima. De erfgoed-themamaand wordt besloten met de bekroonde film Kom hier dat ik u kus op 28 oktober. Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer maakt dan ook opnames in het Filmhuis in Nieuw-Vennep, dus als u dat spannend vindt… koop een kaartje!

Guides for kids in Cruquius en Historisch Museum. Binnenkort ook bij CRASH ’40-’45?
Dan hebben we ook nog de kindergidsen van Cruquius Museum in Cruquius en Historisch Museum in Hoofddorp. Dat zijn jongeren die kinderen rondleiden zonder grote-mensen-taal te gebruiken. Daardoor staan ze dicht bij hun publiek en brengen ze waardevolle informatie op een herkenbare manier over. Razende reporter Benjamin interviewt Swen, Silvan en Eline. Beide musea, maar ook CRASH ’40-’45 in Aalsmeerderbrug kunnen meer kindergidsen gebruiken. Je bent van harte welkom. Belangstelling om erfgoedvrijwilliger of kindergids te worden? Stuur een mailtje aan info@erfgoedjournaal.nl

Van polderschool tot Red Ball Express…
Ook in het Erfgoed journaal Haarlemmermeer nr. 5: het nostalgische polderschooltje in het Historisch Museum in Hoofddorp, het Red Ball Express evenement 2022 bij CRASH ’40-’45 in Aalsmeerderbrug en natuurlijk De Klaverman. Die wordt ontvangen door Gijs Dirkzwager, fortengids in Haarlemmermeer. Gijs krijgt het ‘Doosje Geluk’ als blijk van waardering voor zijn inzet voor de forten in Haarlemmermeer.

Deelnemende erfgoedlocaties
Het Erfgoed journaal is een productie van Meerdoc in samenwerking met MeerRadio. Deelnemers zijn: Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Historisch Museum Haarlemmermeer, CRASH ’40-’45 (Aalsmeerderbrug), Nederlands Transport Museum (Nieuw-Vennep), Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort van Hoofddorp en  Museum Stoomgemaal Halfweg.

Sponsors Erfgoed journaal Haarlemmermeer
Het Erfgoed journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Medewerking is er van provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland. De redactie van Erfgoed journaal Haarlemmermeer bestaat uit Rick Franke, Femme Hammer, Ruud Wever, Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen. Aan de vijfde aflevering werkten verder o.a. mee: Sven, Silvan, Eline, Gijs Dirkslager, Rudolf Hunnik, Monique Bos-de Graaf, Femme Hammer, Kunstfort bij Vijfhuizen, Hans Altena, Rick Franke, Benjamin Pattiruhu, RAV Animated Visuals, Eric Westerop, Carolien Geeve, Roel van Luijk, Liesbeth van Welbergen en Elma van der Raad.

Op YouTube èn op het witte doek!
Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer zie je op YouTube, maar wordt ook actief gepromoot via social media en gestreamd door o.a. Oneindig Noord-Holland, MeerRadio en de betrokken erfgoedlocaties. Je kunt het ook zien via deze facebookpagina. In het voorprogramma van Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep is Erfgoed journaal Haarlemmermeer ook te zien, in het voorprogramma bij de mooiste filmhuis films. On wide screen. Zo komt erfgoed in de polder niet alleen avontuurlijk in beeld, maar ook bij een steeds breder publiek. Volg ons ook op Instagram en Pinterest. Bekijk onze trailers op de publieke schermen van Het Cultuurgebouw aan het Raadhuisplein in Hoofddorp.

Kijk je mee? Abonneer je via YouTube [zie videolink in de lead van dit artikel] of stuur een mailtje aan erfgoedjournaal@meerdoc.nl en ontvang een e-mail attendering als er een nieuwe aflevering klaarstaat.

Dank van alle betrokkenen gaat uit naar deze gewaardeerde subsidiënten:

Cultureel erfgoed • Erfgoed journaal Haarlemmermeer • Rudolf Hunnik • Meerdoc media producties
Elma van de Raad • Femme Hammer • Hans Altena • Eric Westerop • Roel van Luijk • Carolien Geeve
gemeente Haarlemmermeer • Van der Leij Bouwbedrijven • Prins Bernhard Cultuurfonds
J.C. Ruigrok Stichting • Fonds van Zanten • Rabobank Regio Schiphol
Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt erfgoed avontuurlijk in beeld • Filmhuis Pier K Nieuw-Vennep
Erfgoedvisie Haarlemmermeer • Erfgoed Haarlemmermeer • Erfgoed avontuurlijk in beeld