verbindt mensen, media en maatschappij

Astronaut bedacht Superbus (250 km/uur) in een stilstaande trein

Hij kon wel 250 km/uur rijden, ziet er oogstrelend uit en is helemaal elektrisch: de ‘superbus’. Bedacht door astronaut Wubbo Ockels, terwijl hij in een stilstaande trein tussen Delft en Groningen zat. In de tweede aflevering van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer kom je meer te weten over de superbus, die nu te zien is in het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep.

Verslaggevers Benjamin en Chiara interviewen Joris Melkert, Universitair Hoofddocent en Directeur Onderwijs aan de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft.Afbeelding van Joris Melkert uit het Erfgoed journaal Haarlemmermeer aflevering 2
Joris Melkert was destijds nauw betrokken bij de ontwikkeling van de superbus, die in september 2010 zijn eerste proefrit maakte, maar nu helaas de weg niet meer op gaat.

Technologische snufjes en sensoren
“Erg leuk dat het Erfgoed journaal Haarlemmermeer hier aandacht aan besteedt, want de superbus was zijn tijd ver vooruit en wij hebben er destijds veel in geïnvesteerd,” aldus Joris Melkert. Dat steeds meer stadsbussen nu elektrisch rijden is volgens Melkert mede te danken aan de technologische innovaties die in de superbus verstopt zitten. Zoals 900 geavanceerde sensoren en tal van andere technologische snufjes van destijds – en van nu. Back to the future!

Forten weer open en: De Vergeten Oorlog
In de tweede aflevering van het Erfgoed journaal Haarlemmermeer ook volop aandacht voor de expositie ‘De Vergeten Oorlog’ in CRASH ’40-’45 in Aalsmeerderbrug. Wat gebeurde er allemaal in voormalig Nederlands-Indië (nu: Indonesië) tussen 1942 en 1949? Welke uniformen droegen militairen toen en hoe zag het dagelijks leven er daar uit? Verder een reportage over het Stoomgemaal Halfweg, waar de publieksdagen weer van start gaan, de opening van het fortenseizoen (Kunstfort bij Vijfhuizen en Fort van Hoofddorp) en het Historisch Museum in Hoofddorp. En natuurlijk: De Klaverman. Die bezoekt in elke aflevering van Erfgoed journaal Haarlemmermeer een bijzondere erfgoed vrijwilliger en zet hem of haar eens extra in het zonnetje. Deze keer: Elly Brouwer – Erftemeijer, publieksmedewerker bij het Kunstfort bij Vijfhuizen. Zij ontvangt het ‘Doosje Geluk’ – een kleinood met grote betekenis.

Deelnemers en sponsors Erfgoed journaal Haarlemmermeer
Het Erfgoed journaal is een productie van MeerRadio, met Meerdoc als uitvoerend producent. Deelnemende erfgoedlinstellingen zijn Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Historisch Museum Haarlemmermeer, CRASH ’40-’45 (Aalsmeerderbrug), Nederlands Transport Museum (Nieuw-Vennep), Kunstfort bij Vijfhuizen, Fort van Hoofddorp en  Stoomgemaal Halfweg.

Het Erfgoed journaal wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Haarlemmermeer, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van der Leij Bouwbedrijven BV, Rabobank Regio Schiphol, J.C. Ruigrok Stichting en Fonds van Zanten. Medewerking is er van provincie Noord-Holland, Oneindig Noord-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland. De redactie van Erfgoed journaal Haarlemmermeer bestaat uit Rick Franke, Femme Hammer, Ruud Wever, Moreen Pattiruhu en Bram van Uchelen. Aan de tweede aflevering werkten verder o.a. mee: Dennis Elzinga, Olga Kat, Simone van Vulpen, Geertje van Emmerik, RAV Animated Visuals, Benjamin Pattiruhu, Chiara van der Pijl, Eric Westerop, Carolien Geeve, Roel van Luijk, Liesbeth van Welbergen en Anis Oepkes.

Op YouTube èn op het witte doek!
Het Erfgoed journaal Haarlemmermeer zie je op YouTube, maar wordt ook actief gepromoot via social media en gestreamd door o.a. Oneindig Noord-Holland, MeerRadio en de betrokken erfgoedlocaties. Je kunt het ook zien op deze facebookpagina. In het voorprogramma van Filmhuis Pier K in Nieuw-Vennep is Erfgoed journaal Haarlemmermeer ook te zien, als ‘supportact’ (voorprogramma) bij de mooiste filmhuis films. On wide screen. Zo komt erfgoed in de polder niet alleen avontuurlijk in beeld, maar ook bij een steeds breder publiek. Volg ons ook op Instagram en Pinterest. Bekijk onze trailers op de publieke schermen van Het Cultuurgebouw aan het Raadhuisplein in Hoofddorp.

Kijk je mee? Abonneer je via YouTube [zie videolink boven in dit artikel] of stuur een mailtje aan erfgoedjournaal@meerdoc.nl en ontvang een e-mail attendering als er een nieuwe aflevering klaar staat.

Dank van alle betrokkenen gaat uit naar deze gewaardeerde subsidiënten:

 

 

Cultureel erfgoed • Erfgoed journaal Haarlemmermeer • MeerRadio • Meerdoc media producties
Joris Melkert • TU Delft • Elly Brouwer • Fortenseizoen • Eric Westerop • Roel van Luijk • Carolien Geeve
gemeente Haarlemmermeer • Van der Leij Bouwbedrijven • Prins Bernhard Cultuurfonds
J.C. Ruigrok Stichting • Fonds van Zanten • Rabobank Regio Schiphol
Erfgoed journaal Haarlemmermeer brengt erfgoed avontuurlijk in beeld • Filmhuis Pier K Nieuw-Vennep
Erfgoedvisie Haarlemmermeer • Erfgoed Haarlemmermeer • Erfgoed avontuurlijk in beeld